Sputnjik u narodu: Hoće li se makedonski haos preliti u Srbiju?

© AP Photo / Boris GrdanoskiMakedonija, protest
Makedonija, protest - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Makedoniji tenzije ne prestaju. Nakon što je uneo zastavu Albanije u svoj kabinet, novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi u Briselu je razgovarao sa komesarom Johanesom Hanom. Poslanici VMRO-DPMNE, ali i građani koji se okupljaju na ulicama kažu da neće odustati. Oni trenutnu situaciju nazivaju vrstom okupacije.

Istovremeno, lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je da očekuje da mu predsednik Makedonije Đorđe Ivanov do kraja meseca dodeli mandat kako bih formirao novu vladu. U Makedoniji se dešava presedan koji u budućnosti može da se primeni u drugim država, što u opasnost može dovesti ceo region, kažu analitičari.

Beograđani sa kojima je Sputnjik razgovarao žale zbog dešavanja u Makedoniji, ali su sigurni da rasplet situacije najmanje zavisi od samih Makedonaca. Istovremeno se plaše da se nestabilnost ne prenese na jug Srbije.

Dobrivoje Lele Erić, istoričar umetnosti

© Sputnik / Aleksandar MilačićDobrivoje Lele Erić, istoričar umetnosti
Dobrivoje Lele Erić, istoričar umetnosti  - Sputnik Srbija
Dobrivoje Lele Erić, istoričar umetnosti

Da budem iskren, već duže vreme mi je jako žao zbog svega što se dešava u Makedoniji. Oni su pozitivan i srdačan narod, a nestabilnost je tamo veoma velika. Svi oni radovi oko Novog Skoplja, ulaganje države koje se ističe na poseban način u odnosu na realne probleme koje ljudi tamo imaju, ni to mi se ne dopada. Nažalost, nisam optimista, ali ipak verujem da će strani faktori iskontorlisati situaciju da ne eskalira u nasilje. Mislim da opasnost po Srbiju ne postoji, jer suviše su veliki ulozi Evropske unije, a pre svega Amerike na ovim našim prostorima. Mislim da njima trenutno nije u interesu da takva situacija ode u pravcu eventualne strane intervencije, iniciranja novih sukoba, prelivanja na Kosovo i Metohiju i na Crnu Goru. Mislim da će, makar na veštački način, biti održana kakva-takva stabilnost. 

Dragana Živojnović, urednica na Radio Beogradu

© Sputnik . , Aleksandar Milačić Dragana Živojnović, urednica na Radio Beogradu
 Dragana Živojnović, urednica na Radio Beogradu - Sputnik Srbija
Dragana Živojnović, urednica na Radio Beogradu

Situacija u Makedoniji će se završiti onako kako velike sile budu htele. Nezahvalno je zapravo bilo šta predviđati, mi obični smrtnici koji šetamo Knez Mihailovom možemo samo da gledamo na televiziji i da poverujemo u ono što govore. Nemam strah da će se ova situacija iz Makedonije proširiti na region. Mislim da se to neće dogoditi, bar ne u Beogradu, za jug Srbije, ne znam, ne bih mogla da dam prognozu. 

Mehmed Jukić, privatni preduzetnik

Danas sam baš bio gore na Dedinju u „Muzeju 25. maj“, pošto je četvrti maj, godišnjica smrti druga Tita. Sve se ovo nije trebalo dogoditi ni devedesetih, pa ni danas, ni u Bosni, ni u Makedoniji. Nigde danas nije sjajno. Verovatno je ovo „novo vreme“ to donelo. Evropa i svet su nam ovo nametnuli, poremetili našu harmoniju, našu zajedničku državu. Ja sam rodom iz Tuzle, živim u Beogradu. Mi iz Bosne, sa našim iskustvom, plašimo se da se ovo u Makedoniji ne proširi, da ponovo, što kažu, ne uzme maha, od Makedonije naovamo. 

© Sputnik / Aleksandar MilačićMehmed Jukić, privatni preduzetnik
Mehmed Jukić, privatni preduzetnik - Sputnik Srbija
Mehmed Jukić, privatni preduzetnik

Snežana Pašalić, šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju u Institutu za nuklearne nauke „Vinča

Pomno pratim situaciju, ne znam kako će se ovo sve završiti po makedonski narod, ali mogu da zamislim kako može po nas da se završi. Ne sviđa mi se ova situacija nikako. Ni to što rade naši, ni šta rade ovi dole u Makedoniji, ali ni šta rade Kosovari. Ne dopada mi se ni šta radi Evropa.

© Sputnik / Aleksandar MilačićSnežana Pašalić, šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“
Snežana Pašalić, šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“  - Sputnik Srbija
Snežana Pašalić, šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“

Miodrag Petrović, građevinski inženjer

Tragično, ovo će se završiti tragično. Šiptari će se sigurno proširiti. To je sve već dogovoreno tamo negde gde je dogovoreno, nema tu leka. A koliko će uticati na nas, onoliko koliko budemo pametni. Ako budemo pametni, neće, ako se budemo mnogo mešali, dobićemo po prstima. Da sam premijer Srbije ili predsednik, mešao bi se u ovu situaciju koliko smem, nikako preko mere. Probleme u mojoj kući ne bih pokrivao problemima u tuđoj.  

© Sputnik / Aleksandar MilačićMiodrag Petrović, građevinski inženjer, sa suprugom u šetnji Knez Mihailovom ulicom
Miodrag Petrović, građevinski inženjer, sa suprugom u šetnji Knez Mihailovom ulicom - Sputnik Srbija
Miodrag Petrović, građevinski inženjer, sa suprugom u šetnji Knez Mihailovom ulicom
  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala