Blic: VBA zaplenila oružje na putu za Makedoniju

© Flickr / André Gustavo Stumpf„Hekler i Koh MP5” - veliki broj MP5 mašinki završio je u Siriji i Iraku
„Hekler i Koh MP5” - veliki broj MP5 mašinki  završio je  u Siriji i Iraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
VBA je zaplenila veliku količinu oružja na jugu Srbije, koje je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju, a pretpostavlja se da je bilo namenjeno stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskih partija čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na KiM, piše „Blic“, pozivajući se na izbore iz VBA.

Prema tim izvorima, prošle nedelje zaplenjeno je nekoliko hiljada pušaka, mitraljeza, minobacača i ručnih bombi, koje su pripadnici VBA otkrili u blizini Preševa i Bujanovca, dok su jedan strani državljanin i dva državljanina Srbije albanske nacionalnosti pokušavali da ih ilegalnim kanalima prebace u Makedoniju.

Makedonska policija u blizini parlamenta - Sputnik Srbija
Klintonista dolio ulje na vatru: Makedonija na ivici rata

„Reč je o velikom tovaru oružja koje je očigledno bilo namenjeno za upotrebu ako dođe do rasplamsavanja sukoba u Makedoniji ili možda upravo da bi se izazvali incidenti“, navodi izvor Blica.

Dodaje da je pešadijsko naoružanje trebalo da posluži čak i za eventualno preuzimanje vlasti.

Izvor kaže da je ova akcija bila sastavni deo aktivnosti VBA, ali i drugih bezbednosnih službi koje su u okviru pojačanih mera bezbednosti po naređenju državnog vrha svoje delovanje podigle na najviši nivo.

Akcija je obavljena u najvećoj tajnosti, ali su o njoj obavešteni načelnik VBA i državni vrh koji je, kako navodi izvor Blica, procenio da se ova informacija ne daje javnosti.

„Premijer Vučić je smatrao da bi spekulacije o zapleni tolike količine oružja mogle da posluže nekima da doliju ulje na vatru u ionako rovite političke prilike u Makedoniji“, kaže izvor Blica.

Dodaje da su o celokupnoj aktivnosti obaveštene i nadležne makedonske službe.

„Istovremeno, VBA je primetila i pojačano kretnje pripadnika albanske nacionalne manjine sa područja Preševa i Bujanovca prema Makedoniji prethodnih dana. Slično je i sa Albancima sa Kosova, i to pre svega onima koji su poznati kao nekadašnji pripadnici OVK“, dodaje sagovornik Blica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala