Dodik: Ponovo ćemo imati većinu u Srebrenici

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas posle sastanka sa Mladenom Grujičićem, načelnikom Opštine Srebrenica, da će ponovo biti uspostavljena većina u ovom gradu, koju je, kako je rekao, SDS oborio ulaskom u koaliciju sa SDA.

Dodik je rekao da je SDS pokazao da im nije stalo do interesa srpskog naroda i RS, i dodao da su sada ugroženi svi projekti koje je većina, na čelu sa Grujičićem, pokrenula u Srebrenici.

Groblje u Srebrenici - Sputnik Srbija
Srebrenica – Zapad pritiska Srbe preko Srba

Kako je objasnio, SDS je od SDA dobio manje nego što je imao sa njihovom koalicijom, te da sada bošnjački šefovi odeljenja mogu blokirati sve projekte.

„Na svaki mogući način ponovo ćemo uspostaviti većinu“, rekao je Dodik, prenose banjalučki mediji.

Grujičić je rekao da su se sve ovo vreme trudili da obezbede političku stabilnost kako bi doveli investitore za bolji život svih građana u Srebrenici, te da ga je danas nazvao jedan od investitora koji je najavio mogućnost da povuče svoja planirana ulaganja.

„Ova slika koju sad imamo u Srebrenici ne šalje dobru poruku nikome da investira i pozivam SDS da se vrati u većinu koji je napustio“, rekao je Grujičić.

Pored srpskih stranaka, većinu je do sada činilo i nekoliko nezavisnih bošnjačkih odbornika.

Srpska je jedina samoodrživa zajednica u BiH

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Hoću da pomirim Srbe u Srebrenici

Dodik je izjavio da Bosna i Hercegovina može da postoji samo pod jednim uslovom — da se ono što je oteto Srbima i Hrvatima vrati, a da muslimani, Bošnjaci, grade svoju zajednicu onako kako oni misle da je perspektivno u delu BiH koji im pripada.

„Da se nađemo u Sarajevu na tri, četiri funkcije koje su propisane Ustavom BiH, koji je sastavni deo Dejtonskog sporazuma. Sve drugo nema smisla, a ni perspektive. Ako ne bude tako, na ovim prostorima biće priznato samo ono što može da funkcioniše, a jedino što ima legitimitet da funkcioniše je Republika Srpska“, istakao je Dodik za „Narodne novine“.

On je naveo da Srpska ima teritoriju, narod koji je obožava, voli i brani, ima svoju vladu i funkcionalne institucije vlasti, zakonodavstvo koje korespondira sa savremenim i civilizovanim svetom.

Da nije u ovakvoj BiH, kako je rekao, Republika Srpska bi bila jedna od najperspektivnijih na prostoru bivše Jugoslavije, prenose banjalučki mediji.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik o obeležavanju „Dobrovoljačke“: Zašto bismo se dodatno ponižavali

On je takođe rekao da kabinet Željke Cvijanović radi dobro, kvalitetno i u kontinuitetu, te da priča o navodnoj rekonstrukciji nije na dnevnom redu.

Dodik je posebno naglasio da je RS stabilna i u bezbednosnom smislu.

Dodik je rekao da se BiH ne može porediti sa Srpskom.

„BiH je u rasulu. Ona je imaginacija koju su napravili stranci da bi se ovde zabavljali našim problemima. Vidimo i šta se dešava u Federaci­ji, koja nikada nije uspela da profunkcioniše. Jednostavno, RS je bolji deo BiH, to niko ne može da ospori“, zaključio je Dodik.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala