Sirija: Dokument o zonama deeskalacije na snazi nakon potpisivanja

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPriprema za Ekspo 2017 u Astani
Priprema za Ekspo 2017 u Astani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dokument o zonama deeskalacije u Siriji, u slučaju da bude odobren, stupiće na snagu dan nakon potpisivanja, definisanje njihovih granica trajaće oko dve nedelje, izjavio je izvor jedne od delegacija na razgovorima o Siriji u Astani.
Homs - Sputnik Srbija
Rusija predlaže stvaranje četiri zone smanjenja napetosti u Siriji

On je naglasio da bi Rusija za obezbeđivanje bezbednosti u tim zonama mogla u krajnjem slučaju da angažuje svoju vojnu policiju.

Izvor iz delegacije sirijske opozicije ranije je govorio za Sputnjik o ruskim predlozima za rešenje u Siriji. U dokumentima koji su od njega dobijeni navodi se da Rusija predlaže da se u Sirij formiraju četiri zone za smanjenje tenzija: u provinciji Idlib, severno od Homsa, u istočnoj Guti i na jugu zemlje.

„Dokument stupa na snagu narednog dana. To je prestanak napada i tako dalje. A podela zona i izbor kontingenta je komplikovaniji proces. Mislimo da će to trajati dve nedelje. Ruska delegacija je predložila da u krajenjem slučaju za to može privremeno da angažuje svoje jedinice vojne policije i sa time se svi slažu — i opozicija i Sirijci. Ali Rusi su naglasili da je to izuzetno nepoželjno“, rekao je sagovornik.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala