Severna Koreja pojačava raketni program

© Sputnik / Iliya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVojna parada u Pjongjangu
Vojna parada u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi satelitski snimci pokazuju da bi Severna Koreja mogla da proširi svoj podmornički balistički raketni program, jer se na fotografijama vidi prisustvo druge potopive probne lansirne barže Pjongjanga.

Barža je primećena na zapadnoj obali Severne Koreje na fotografijama iz vazduha brodogradilišta Nampo, na čijoj lokaciji se nalazi Američko-korejski institut Univerziteta Džon Hopkins, navodi se u analizi.

© 38 North Lansirna barža na brodogradilištu Nampo u Severnoj Koreji
Lansirna barža na brodogradilištu Nampo u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Lansirna barža na brodogradilištu Nampo u Severnoj Koreji

U izveštaju koji je napisao Džozef S. Bermudes Mlađi, navodi se da „barže kao ova koriste mornarice za izvođenje podvodnih testova novih i modifikovanih podmorskih cevi za lansiranje i lansirnih sistema, kao i za sprovođenje inicijalnog probnog lansiranja raketa pre nego što se ovi sistemi instaliraju na podmornice“.

Od 2014. godine Pjongjang je izveo najmanje šest probnih lansiranja raketa KN-11 („Puguksong 1“), sa svoje druge barže Sinpo na južnom brodogradilištu na istočnoj obali zemlje.

MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pjongjang neće odustati od nuklearnog oružja dok oseća pretnju

Nova, druga barža izgleda isto kao i prva, piše u izveštaju, i čini se da je izrađena po uzoru na stare ruske barže PSD-4.

U analizi se dodaje da „otkrivanje druge raketne barže za testiranje može imati niz posledica za budućnost severnokorejskog raketnog programa koji je, čini se, prioritet Kim Džong Unu“.

Nije jasno da li je Pjongjang sagradio baržu ili ju je dobio od druge zemlje. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala