Tramp ponovo iznenađuje: Pozvao Dutertea u Vašington

© AP Photo / Aaron FavilaPredsednik Filipina Rodrigo Duterte na konferenciji za medije u Manili
Predsednik Filipina Rodrigo Duterte na konferenciji za medije u Manili - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost bili su zatečeni pozivom predsednika SAD Donalda Trampa da lider Filipina Rodrigo Duterte poseti Vašington. Kako saopštava „Njujork tajms“, pozivajući se na dva visoka činovnika, očekuje se da poziv izazove protivljenja u zemlji.
Predsednik Filipina Rodrigo Duterte na konferenciji za medije u Manili - Sputnik Srbija
Duterte o Kim Džong Unu: Dečko samo želi da uništi svet

Sada se činovnici administracije pripremaju za kritiku od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava, piše list.

„U suštini, priznajući krvavi rat Dutertea protiv narkotika, Tramp sada moralno učestvuje u budućim ubistvima“, izjavio je Džon Sifton, direktor „Hjuman rajts voča“ u Aziji.

Činovnici administracije su izjavili da je poziv Duterteu bio jedan od nekoliko koje je Tramp poslao liderima zemalja Jugoistočne Azije. U Beloj kući smatraju da im američki lider poklanja malo pažnje, usredsredivši se na Kinu, Japan i napetost oko Severne Koreje. U nedelju je Tramp razgovarao i sa premijerima Singapura i Tajlanda. Obojica su dobili poziv u Belu kuću.

Duterte je poznat kao veliki Trampov pristalica, nazivao ga je mudrim i pragmatičnim misliocem i upoređivao ga sa sobom. Sasvim drugačiji odnosi su ga ga povezivali sa prethodnom administracijom SAD, Duterte je Obamu oterao dođavola, nakon čega je Vašington odlučio da prekine program pomoći Filipinima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala