Američke obaveštajne letove pratili preko telefonskih aplikacija

© Foto : PixabaySmartfon
Smartfon - Sputnik Srbija
Pratite nas
U blizini ruske granice pre nekoliko dana proletela su dva američka i jedan britanski posmatrački avion, ali ono što je izazvalo čuđenje mnogih svetskih stručnjaka jeste činjenica da je njihov let mogao da prati bilo koji građanin koji je na svom mobilnom aparatu imao instalirane aplikacije „Flajtradar24“ i „Petfajnder“, piše „Dejli mejl“.

Sudeći po tvitovima, britanski RC-135V se 25. aprila približio Kalinjingradu na udaljenost od oko 100 kilometara, a istog dana su se i dva američka izviđačka aviona, RC-135 i RC-135U takođe približila na sličnu razdaljinu.

​„Dejli mejl“ navodi i da su vojni stručnjaci u čudu kako je uopšte moguće da ove najobičnije aplikacije primete letove vojnih aviona, iako pojedinci navode da je to iz razloga što je vazdušni prostor iznad Baltika izuzetno tesan.

Međutim, saradnik Kraljevskog instituta za odbrambena istraživanja Džastin Bronk smatra da su avioni namerno izvršili otvoren let jer su nameravali da isprovociraju reakciju ruskih snaga PVO, kako bi bili u prilici da analiziraju ruske radio-lokacione signale.

„Ili su želeli da prikupe određene podatke, ili su želeli da skrenu pažnju Rusa sa neke druge, bitnije stvari“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala