Rusija i Kina: Pjongjang smiruje diplomatija, a ne američke rakete

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u Kini Andrej Denisov
Ambasador Rusije u Kini Andrej Denisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina se slažu da se kriza na Korejskom poluostrvu može rešiti samo putem diplomatskog, a ne vojnog rešenja, izjavio je ruski ambasador u Kini Andrej Denisov.
Američki odbrambeni sistem za presretanje raketa THAAD - Sputnik Srbija
Rusija: Razmeštanje američkog PRO sistema podriva postojeću ravnotežu

U subotu je Pjongjang lansirao balističku raketu najverovatnije srednjeg dometa sa poligona severno od glavnog grada. Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države saopštile su da se čini da je proba bila neuspešna, jer se projektil raspao na teritoriji Severne Koreje. Istog dana južnokorejski mornarica izjavila je da je započela pomorske vojne vežbe sa američkim snagama u kojim učestvuje i nosač aviona „Karl Vinson“.

„Mi (Rusija i Kina) shvatamo brojne stvari koje nam se čine apsolutno neophodnim — da je vojno rešenje severnokorejskog problema nemoguće. Samo je politika diplomatije prikladna“, rekao je Denisov novinarima.

Moskva i Peking nikada neće podržati nuklearni program Pjongjanga, istakao je Denisov.

„Mi oštro osuđujemo (severnokorejski nuklearni program), jer on ne samo što je direktna pretnja za nas, već i zbog toga što Amerikance u izvesnoj meri izaziva da pojačaju svoje takozvane odbrambene kapacitete, koji zapravo imaju ofanzivni potencijal“, dodao je ruski ambasador.

Protivavionski raketni sistem S-200 Korejske narodne armije tokom parade posvećene 105. godišnjici rođenja osnivača Severne Koreje države, Kim Il Sunga u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Severna Koreja: Novo testiranje, raketa se raspala

Kineska strana posebno je zabrinuta zbog tekućeg raspoređivanja protivraketnog sistema Sjedinjenih Američkih Država u Južnoj Koreji (THAAD), naglasio je Denisov.

„Oni (Peking) se snažno protive planovima za razmeštanje američkog protivraketnog sistema THAAD, koji je već počeo da se realizuje“, rekao je ruski ambasador.  

Situacija na Korejskom poluostrvu se pogoršala od kada je Severna Koreja lansirala rakete i izvela niz nuklearnih proba. U julu 2016. Seul i Vašington su postigli sporazum o raspoređivanju sistema THAAD u Južnoj Koreji zbog rastućih tenzija sa Severnom Korejom. Kina i Rusija su kritikovale ovu odluku, nazivajući je neprimerenom, verovatno nesrazmernom i smatraju da će uticati na interese drugih naroda.

Južnokorejska novinska agencija „Jonhap“ javila je u sredu da je izgradnja sistema počela u okrugu Seongdžu uprkos protestima meštana.

Sistem THAAD ima domet od oko 200 kilometara i konstruisan je da presreće balističke rakete kratkog i srednjeg dometa u terminalnoj dolazećoj fazi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala