Moskva: Uzuludne provokacije Ukrajine o Krimu

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaTaktičke vojne vežbe na Krimu
Taktičke vojne vežbe na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaj Ukrajine da izvrši inspekciju teritorije Krima su uzaludni i provokativni, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije u kome se komentariše izveštaj američkog Stejt departmenta o poštovanju sporazuma o kontroli naoružanja.
Vojnici u centru za obuku i gradu Očamčira, Krim - Sputnik Srbija
Kijev nagomilava vojsku na granici sa Krimom

„Sadašnji status Republike Krim i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije predstavljaju zatvoreno pitanje. On nije predmet revizije. U skladu sa tim, Rusija je slobodna da razmešta svoje trupe i vojnu tehniku na sopstvenoj teritoriji“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, čime se komentariše pitanje poštovanja Bečkog dokumenta iz 2011. o merama jačanja poverenja i bezbednosti.

Štaviše, Rusija je spremna da dočeka inspektore i posmatrače na Krim ukoliko se bude podneo odgovarajući zahtev u okviru Bečkog dokumenta o vojnoj transparentnosti, navodi se u saopštenju.

„Što se tiče ponovljenih optužbi u skladu sa Bečkim dokumentom (kao i Sporazumom o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi) o ’okupaciji‘ i ’aneksiji‘ Krima i raspoređivanju trupa ’bez saglasnosti zemlje-domaćina‘, poluostrvo se ujedinilo sa Rusijom kao rezultat slobodnog izražavanja volje svog multinacionalnog stanovništva… Rusija je definitivno spremna da prihvati inspektore, posmatrače i grupe za procenu na Krimu u slučaju da se podnese odgovarajući zahtev u skladu sa Bečkim dokumentom“, navodi se u saopštenju.

Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma u proleće 2014. godine. Kijev je odbio da prizna rezultate plebiscita. Moskva ukazuje da je procedura u potpunosti odgovarala međunarodnom pravu i naglašava da je pitanje o statusu poluostrva zatvoreno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala