Srbija zabranjuje solarijum

CC0 / Pixabay / Solarijum
Solarijum - Sputnik Srbija
Pratite nas
Upotreba solarijuma trebala bi do kraja 2017. godine da bude zabranjena mlađima od 18 godina, najavljuju iz Ministarstva zdravlja. Solarijum je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.
Pregled za sve - Sputnik Srbija
Prevencijom protiv raka kože

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima — pravilnikom.

„Pre donošenja Zakon o sanitarnom nadzoru smo već planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve bude prihvaćeno kroz organe Republike Srbije“, rekao je Vicko povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma — „Euromelanoma 2017“.

Zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević kaže da je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godina posledica UV zračenja u solarijumu.

Oko 3.348 slučajeva melanoma u Evropi je posledica solarijuma.

Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da je 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina.

„Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bila u solarijumu, što je ogromna količina zračenja“, kaže Škiljević.

Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala