Ministarstvo pravde o Haradinaju: Srbija ispoštovala proceduru

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIRamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo pravde saopštilo je da nisu tačni navodi suda u Kolmaru, koji je danas odlučivao o zahtevu za izručenje Ramuša Haradinaja, da Srbija nije ispoštovala proceduru.

Ministarstvo naglašava da je Srbija u potpunosti ispoštovala sve procedure i zahteve, što je i sud potvrdio u izreci presude — da su ispunjeni uslovi za razmatranje zahteva za ekstradiciju, koji je Srbija dostavila u januaru.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić Olandu: Zašto nema pravde za srpske žrtve?

To znači da je u potpunosti ispoštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i da je Srbija uz Zahtev za izručenje dostavila i Rešenje o sprovođenju istrage, Rešenje o određivanju pritvora, kao i Naredbu o izdavanju poternice. Navedeni dokumenti su bilo dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Ramuša Haradinaja, ukazalo je Ministarstvo pravde,

Ministarstvo ističe da se Naredba o proširenju istrage od januara 2017. godine, koja je doneta i prosleđena sudu u Kolmaru, odnosi na isti predmet kojim se tereti Ramuš Haradinaj za ratne zločine počinjene na KiM i predstavlja sastavni deo prvobitne istrage (i istraga i proširenje istrage predstavljaju delove jednog istog postupka). 

Sastanak ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i premijera Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu - Sputnik Srbija
Rusija duboko zabrinuta zbog slučaja „Haradinaj“

Sa druge strane, kaže se u saopštenju, poternica za Haradinajem, koja je raspisan 2004. godine, obuhvata i proširenu istragu, samim tim što naredba za proširenje istrage predstavlja deo jednog istog predmeta, što je ukazano i dostavljeno sudu, po njihovom nalogu iz marta ove godine.

Ministarstvo pravde ukazuje da je sudu takođe dostavilo i dodatnu dokumentaciju koja ne predstavlja dopunu Zahteva za izručenje, već objašnjenje da se Ramuš Haradinaj ne tereti za ista dela pred srpskim organima, kao što se procesuirao pred Haškim sudom. 

Podseća se da je Haradinajeva odbrana isticala da je protiv Ramuša Haradinaja već pravosnažno okončan postupak pred Haškim sudom i da je oslobođen svih optužbi za koje mu se navodno ponovo sudi pred srpskim organima. 

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Zašto su evropski mediji prvo javili da će Haradinaj biti izručen

Upravo pojašnjenje koje je Srbija prosledila potvrđuje da se pred Tužilaštvom za ratne zločine protiv Ramuša Haradinaja vodi postupak za događaje koji su se dogodili u junu 1999. godine, a koji nisu bili obuhvaćeni postupkom pred Haškim sudom, gde mu se na teret stavljaju događaji iz 1998. godine, naglasio je Ministarstvo.

Iako je navedena dokumentacija blagovremeno dostavljena, sud u Kolmaru je održao još jedno ročište početkom marta, na kojem je dodatno zatražio od Srbije da dostavi odgovore u vezi sa izmenama krivično-pravnog sistema Republike Srbije (pojašnjenje novog Zakona o krivičnom postupku, tužilačke istrage, kao i delova Krivičnog zakonika, koji se odnose na propisane maksimalne kazne za delo stavljeno na teret, kao i rokove zastarelosti za krivična dela ratni zločini), što je Srbija i dostavila.

U svakom slučaju, Srbija je, uz svo poštovanje kako domaćih tako i međunarodnih procedura o ekstradiciji, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica, da francuskih sud u Kolmaru donese pozitivnu odluku i dozvoli da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji, istaklo je Ministarstvi pravde.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala