Srpski umetnici u Francuskoj: Bankarska NATO mafija ne dozvoljava promene

© REUTERS / Pascal RossignolEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čuveni srpski umetnici koji godinama žive i rade u Parizu — slikari Miloš Šobajić i Milan Cile Marinković, kao i pisac akademik Milovan Danojlić — ekskluzivno za Sputnjik dali su svoje viđenje predsedničkih izbora u Francuskoj, političkim odnosima u toj zemlji i posledicama po Srbiju.

Pre njihovih stavova o aktuelnim francuskim dilemama pred drugi krug u kome će učestvovati Emanuel Makron i Marin le Pen, da napomenemo da su Šobajić i Cile Marinković glasali u prvom krugu i imaju favorite u drugom, dok je Danojlić bojkotovao izbore jer ima, mahom, loše mišljenje o kandidatima.

Miloš Šobajić:

© SputnikSlikar Miloš Šobajić
Slikar Miloš Šobajić - Sputnik Srbija
Slikar Miloš Šobajić

O Le Penovoj

Siguran sam da Marin le Pen neće pobediti, jer će svi da skoče protiv nje. To se i njenom ocu desilo početkom devedesetih kad je ušao u drugi krug i izgubio sa 95 prema 5 odsto. Ujedini se odjednom cela ta mafija, bankarsko-natovska, koja ne želi nikakve promene, naravno. Ja bih voleo da se dese promene svuda u svetu, u Evropi, nabolje. Da se sa Rusijom sklopi neki dogovor, da se sarađuje. Da se napravi mir u svetu, međutim, oni to očigledno ne žele.

O Makronu

On neće da promeni ništa. Jedan ovdašnji komentator izvanredno reče, njegova pobeda je pobeda dosadašnjeg predsednika. Oland je izjavio, Makron, to sam ja, jer mu je on bio ministar u vladi. Ako pobedi, sve će biti isto kao i do sada. Osim ako se ne desi neko čudo, ali ja ne verujem u čuda.

Čija pobeda je bolja za Srbiju

Za nas Srbe je Marin le Pen izvanredna, jer je rekla da će da napravi neke korake koji bi nam vrlo odgovarali, odnosno, da ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Atmosfera u francuskom društvu:

Prvo je veliko iznenađenje da ta odvratna, ponavljam, odvratna Socijalistička partija Francuske, jer je ona vodila sve ratove Francuske kroz istoriju, predsednik je uvek bio iz krugova te partije, kad je zemlja vodila bilo koji imperijalistički rat, da ta partija koja je doživelo apoteozu pod Miteranom, više ne postoji. Imala je nešto više od 5 odsto na izborima. To je totalni debakl njihove ideologije, to su salonski socijalisti, milioneri, milijarderi, bankari koji tobože hoće da sprovedu socijalne mere.

O plašenju birača pobedom desnice

Ne vidim zašto bi Marin le Pen bila gora od bilo kog drugog francuskog predsednika, koji je vodio ratove po svetu. Kad napadate zemlje sto hiljada kilometara od vaše granice, to je agresija. Francuska je to radila vrlo često. I protiv Srbije, iako su socijalisti bili na vlasti.

Ovo je velika zemlja sa neverovatnom istorijom i bogatstvom kulture, ali mora da igra igru belosvetskih NATO organizatora. Ne vidim da bi Marin le Pen bilo šta loše uradila Francuskoj, njene „pretnje“ o izlasku iz EU ne moraju da se ostvare, kao što ni Trampove ne mogu da se ostvare u Americi. Evropa u svakom slučaju već propada, to je fašistička organizacija. Ne mislim na zemlje, već Brisel koji vlada Evropom sa anonimnim ljudima. Mi uopšte ne znamo ko tu odlučuje, to je organizacija koja je protiv naroda Evrope.

Milovan Danojlić:

© YT/Televizija Hram / print screenMilovan Danojlić
Milovan Danojlić - Sputnik Srbija
Milovan Danojlić

O Makronu

Mislim da je sve ovo vrlo loše za Francusku, a Makron će sigurno pobediti. To je čovek koga očigledno drži kapitalistički liberalizam, neka finansijska pozadina. On niti smrdi, nit miriše. On je izmišljen, kao karton, pola socijalista, pola kapitalista, bankar po zanimanju. Kad govori, to ne liči ni na šta.

Fijon je bio interesantan, on bi bio najbolji predsednik, jer ima sluha za Rusiju, što je vrlo važno. Njega su diskreditovali, sam se diskreditovao, pa su mu još to naduvali tokom kampanje, tako da je propao. Radovao sam se mogućnosti da pobedi, pošto je Fion najavljivao uspostavljanje dobrih odnosa sa Rusijom, što je važno i za nas, za Francusku, za Evropu.

O Le Penovoj

Može da pobedi jedino ako neko čudo iz naroda krene. Dvadeset odsto je apstinenata, kad bi se okrenuli prema njoj, opet ne bi mogla da pobedi, jer ovo je svetski sistem, ovo su mafijozi, s njima nema šale, oni znaju šta rade.

Čija pobeda je bolja za Srbiju

Za nas bi bila bolja Marin le Pen, imala bi više razumevanja, jer je francuski patriota, mada, ni ona nije neka sreća. Za Francuze ne valja ništa od ponuđenog, ali to je njihova stvar.

O plašenju birača pobedom kandidata desnice

Najava zatvaranja granica, izlaska iz evrozone, referenduma o EU, to je niz stvari koje su vrlo riskantne, bez obzira na namere dotične gospođe. Nije to nimalo jednostavno, veliki je rizik, a Francuska je slaba, jako je oslabila. Pre svega ekonomski, fabrike su iseljene u beli svet, velika je nezaposlenost, nema perspektive za mlade, 40 odsto njih između 18 i 25 godina je bez posla.

Milan Cile Marinković:

© YT/Alek Pop / print screenMilan Cile Marinković
Milan Cile Marinković - Sputnik Srbija
Milan Cile Marinković

Ko bi bio bolji za Francusku — Le Penova ili Makron?

Nema neke velike razlike između ova dva kandidata zasad, videćemo da li će posle izbora doći do nekih promena u Evropskoj uniji.

Čija pobeda je bolja za Srbiju?

Tu se neće ništa pomeriti. Možda, ali teško. Neku prednost u zavisnosti od pobede ovog ili onog kandidata ne treba da očekujemo. Ne kažem da ne može da se dogodi, ali jako teško. Francuska sama ne može na to da utiče. Francuzi su naši prijatelji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala