Rusija razvija konkurenta „Falkonu“

© REUTERS / Joe SkipperPrepravljena verzija rakete "Falkon 9"
Prepravljena verzija rakete Falkon 9 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova raketa koja se razvija u saradnji sa ruskim preduzećima biće konkurent američkom „Falkonu“ koji proizvodi kompanija Ilona Maska, rekao je za Sputnjik šef raketno-kosmičke korporacije „Energija“ Vladimir Solnjecov.
Kosmodrom Morski start - Sputnik Srbija
Nova ruska raketa-nosač za kosmodrom „Morski start“

„RKK ’Energija‘ predlaže razvijanje nove rakete-nosača srednje klase radi lansiranja sa kosmodroma ’Bajkonur‘ i ’Vostočnog‘, kao i sa ’Morskog starta‘. Stvorena je kooperacija, u toku je faza projektovanja u okviru projekta-skice. Nova raketa će imati veoma dobre perspektive prilikom lansiranja sa ’Morskog starta‘ i nesumnjivo će biti konkurentna američkoj raketi ’Falkon‘“, rekao je on.

Ranije je Solnjcev rekao u intervjuu za Sputnjik da novu raketu za projekat „Morski start“ preduzeće, u naredne četiri godine, može predložiti ruskoj kompaniji „S7 Grup“ koja je kupila ploveći kosmodrom.

Napravljen je raspored izgradnje novog nosača. Za prvi stepen je planirano korišćenje motora RD-171M koji je ranije korišćen na ukrajinskom „Zenitu“. Drugi stepen imaće RD-0124 koji proizvodi KB „Himavtomatika“. Nije isključeno da će ukrajinski „Zenit“ biti korišćen sve do nove rakete RKK „Energije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala