SAD dovezle raketni štit, sukobi u Južnoj Koreji, Kina se buni (video)

© AP Photo / Lee Jin-manProtesti u Južnoj Koreji zbog postavljanja američkog raketnog štita THAAD
Protesti u Južnoj Koreji zbog postavljanja američkog raketnog štita THAAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oprema za najnoviji američki sistem za presretanje balističkih raketa THAAD stigla je jutros u Južnu Koreju, javlja agencija „Ronhap“.
Američki odbambeni sistem za presretanje raketa THAAD - Sputnik Srbija
SAD, Japan i Južna Koreja: Sistem THAAD ne ugrožava druge zemlje

Na teritoriju golf-kluba u Sondžu u provinciji Kensan Namdo stiglo je šest kamiona sa radarima sličnim oružju za THAAD. Dolazak kamiona je doveo do sukoba policije i lokalnog stanovništva.

Prema odluci Seula, raspoređivanje THAAD treba da bude završeno do maja. Ranije je saopšteno da je raspoređivanje THAAD bilo planirano za jun-jul ove godine. Ipak, SAD i Južna Koreja su ubrzale proces nakon testiranja raketa u Severnoj Koreji.

Vašington i Seul su se dogovorili da instaliraju sistem THAAD u Južnoj Koreji u julu 2016. godine pod izgovorom da postoji pretnja od severnokorejskih raketa.

Kina: Uklonite THAAD

Vojnici Narodnooslobodilačke armije Kine - Sputnik Srbija
Kina rasporedila 100.000 vojnika na granici sa Severnom Korejom

Kina je saopštila da je Vašingtonu i Seulu prenela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela da prebacuje delove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Kina zatražila od SAD i Južne Koreje da povuku taj sistem.

Seul i Vašington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Severne Koreje.

Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao da prodre i na njenu teritoriju i ugrozi bezbednost zemlje, navodi Rojters.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala