Matvijenkova: Vreme je da EU ukine sankcije Rusiji

© Sputnik / Ramilj Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPredsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko
Predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politika sankcija i razgovor s pozicije sile su beskorisni i destruktivni, posebno kada je reč o Rusiji. Od uvođenja ograničenja štetu imaju i Rusija i Evropa, vreme je da se to okonča, izjavila je predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko nakon sastanka sa šefom Senata španskog parlamenta Pijom Garsija Eskuderom.

„U Rusiji na svim nivoima – i kada je reč i predsedniku, i kada je reč o parlamentu, nemamo deficit na planu poseta inostranih partnera“, rekla je Matvijenkova novinarima, podsetivši da je nedavno Rusiju posetila šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, a da se očekuje i poseta nemačke kancelarke Angele Merkel. 

Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova uskoro u poseti Sočiju

„Danas jednostavno dolazi do otrežnjenja i posle perioda zahlađenja u odnosima Rusije i Evropske unije stiže se do shvatanja da sankcije, pritisak, razgovor s pozicije sile, a posebno prema Rusiji, nemaju perspektivu, da su destruktivni, štetni i beskorisni“, navela je Matvijenkova. 

Prema njenim rečima, sve više se shvata da je neophodan dijalog, da je potrebno tragati za uzajamno prihvatljivim rešenjima, o čemu govore i političari i predstavnici biznisa. 

Valentina Matvijenko je navela da je uvođenje sankcija za Rusiju bilo „gorko, ali lekovito“. Rusija je ubrzala rad na smanjenju uvoza u ekonomiji, a osetnu podršku dobio je agrarni sektor.

Govoreći o međuparlamentarnoj saradnji, Valentina Matvijenko je naglasila da je „dijalog veoma potreban i važan, posebno u ovo nespokojno i turbulentno vreme“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala