Istraživanja su pokazala da biljke znaju kada ih jedemo i da im se to nimalo ne sviđa.
Da biljke poseduju rudimentarnu inteligenciju nije preterana novost, ali kako piše „Biznis insajder“, istraživanje sa Univerziteta u Misuriju pokazalo je da biljke mogu osetiti kad ih neko jede i aktiviraju odbrambene mehanizme kako bi zaustavile tako nešto.
Istraživanje je sprovedeno na vrsti arabidopsis thaliana, bliskom srodniku brokolija i kelja.
Ta biljka je jako popularna među naučnicima zato što joj je čitav genom sekvenciran, odlično je istražena i naučnici jako dobro znaju kako čitava biljka funkcioniše.
Naučnici su pažljivo snimali vibracije koje nastaju kad gusenice jedu listove biljke i postavili su hipotezu da biljke mogu da na neki način čuju i osete vibracije.
Rezultati su ih iznenadili.
Primećeno je da biljke proizvode blago toksična ulja gorušice i zatim ih transportuju kroz lišće u nadi da će tako oterati grabljivice.
Takođe je zaključeno i da biljke šalju dodatne količine toksina u lišće kad osete ili čuju guseničine vibracije.
Za povećanje proizvodnje toksina bilo je dovoljno da naučnici samo puste snimak gusenice kako jede lišće.