Ko će naslediti Čurkina u UN

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaVasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko će naslediti stalnog predstavnika Rusije u UN Vitalija Čurkina, pitanje je koje se u ruskoj i svetskoj javnosti postavlja već više od dva meseca, od trenutka kada je svet obletela tužna vest da je „maestro diplomatije“ iznenada preminuo u Njujorku.
Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Čurkinova ulica u centru Banjaluke

Sada je sve izvesnije da će Čurkinovo mesto zauzeti Vasilij Nebenzja, zamenik ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova. O tome uveliko pišu ruski mediji i, kako navode, čeka se samo zvanična potvrda ruskih vlasti.

Nebenzja u diplomatiji nije novajlija, iza njega su godine rada u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije i Ujedinjenim nacijama. Prošao je klasičnu školu sovjetske diplomatije, koja je poznata po uzdržanijem i taktičnijem pristupu, ali koja čvrsto brani stavove Moskve.

Bivši zamenik generalnog sekretara UN Sergej Ordžonikidze okarakterisao je Nebenzjea kao „iskusnog i profesionalnog diplomatu“, a takođe i kao „predivnog čoveka“ sa izraženim smislom za humor.

O njemu se u Moskvi još govori da je veoma obrazovan, mudar, taktičan, duhovit, i svi su uvereni da će on uspešno štiti interese Rusije. 

Zamenik ambasadora Rusije u UN Vladimir Safronkov pre zasedanja Saveta bezbednosti UN o Siriji - Sputnik Srbija
Rus Britancu u UN: Gledaj me u oči

Nebenzja je profesionalni diplomata. Završio je Moskovski državni institut međunarodnih odnosa Ministarstva inostranih poslova Rusije. U ruskom Ministarstvu inostranih poslova počeo je da radi početkom osamdesetih godina prošlog veka. Prvo je radio kao vladin ataše u ambasadi SSSR-a na Tajlandu. Početkom devedesetih nadgledao je Odeljenje za saradnju sa međunarodnim organizacijama ruskog Ministarstva inostranih poslova, a od 1996. do 2000. godine bio je viši savetnik u Stalnoj misiji u UN.

Potom je radio i kao načelnik, a potom i kao zamenik direktora Odeljenja za međunarodne organizacije ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Na mesto zamenika stalnog predstavnika Rusije u UN u Ženevi došao je 2006. i na tom mestu je bio punih šest godina. Potom je 1. juna 2013. imenovan za zamenika ministra inostranih poslova.

Poznat je po tome što je učestvovao u pripremi rezolucije o neprihvatljivosti veličanja nacizma, koju je na kraju usvojila i Generalna skupština UN.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Vasilij Nebenza. - Sputnik Srbija
Rusija ima kandidata za Čurkinovog naslednika

Više puta je nagrađivan, a odlikovan je i „Ordenom prijateljstva“, kao i medaljom „Za zasluge pred domovinom, drugog stepena“ za izuzetan doprinos u realizaciji spoljnopolitičkog kursa Ruske Federacije i za dugogodišnji savestan rad.

Govori engleski i španski jezik.

Nebenzja ima 55 godina. Oženjen je Ljudmilom Ruslanovnom sa kojom ima dvadesettrogodišnjeg sina Sergija.

Podsećanja radi, stalni predstavnik Rusije u UN više od 10 godina bio je Vitalij Čurkin, koji je iznenada preminuo 20. februara, dan uoči svog 65. rođendana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala