SAD proširuju sankcije Siriji?

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIUlaz u Belu kuću u Vašingtonu
Ulaz u Belu kuću u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa će se večeras oglasiti o uvođenju novih sankcija Siriji, prenosi AP pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Kako navodi izvor, nove sankcije su samo deo šireg spektra napora kako bi se otežalo finansiranje i podrška sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu i njegovoj vladi.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na pres-konferenciji sa šefom katarske diplomatije Muhamedom ibn Abdul Rahmanom el Tanijem - Sputnik Srbija
Lavrov: Američko bombardovanje Sirije pretnja mirovnom procesu

Izvor je naglasio i da će se sankcije prvenstveno odraziti na proizvođače oružja.

Pored toga, neimenovani američki zvaničnik je rekao i da američke vlasti smatraju da Sirija i dalje sprovodi program razvoja hemijskog naoružanja, koji je navodno trebalo da bude ukinut 2013. godine.

„Smatramo da je hemijskih napada bilo više od tog jednog koji se dogodio u Idlibu, što nam govori da postoji mogućnost da vlasti te zemlje proizvode, razvijaju i primenjuju hemijsko oružje“, rekao je on.

Podsećamo, američke vlasti su pojačale pritisak na sirijsku vlast nakon što su optužile Damask da je odgovoran za hemijski napad na Idlib.

Ubrzo nakon toga usledio je napad krstarećim raketama na sirijsku avio-bazu u Homsu, odakle Vašington tvrdi da su poleteli avioni koji su Idlib bombardovali hemijskim oružjem.

Međutim, istraga koju sprovode UN još uvek nije utvrdila ko je zaista odgovoran za taj hemijski napad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala