Sudu u Hagu podneta tužba protiv Dutertea za zločine protiv čovečnosti

© AFP 2023 / Dean.KPredsednik Filipina Rodrigo Duterte
Predsednik Filipina Rodrigo Duterte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Filipinski advokat Džud Sabio podneo je danas Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu tužbu protiv predsednika Filipina Rodriga Dutertea i visokih zvaničnika te zemlje, u kojoj ih optužuje za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom borbe protiv narko-dilera, prenosi Rojters.
Predsednik Filipina Rodrigo Duterte - Sputnik Srbija
Duterte: Hitler je ubio 3 miliona Jevreja, ja ću 3 miliona narkomana

U tužbi na 77 strana, advokat Sabio je naveo da je Duterte počinio te zločine i da je pod njegovom vlašću ubijanje osumnjičenih za trgovinu drogom i drugih kriminalaca postalo „najbolja praksa“.

Sabio je advokat Edgara Matobatoa, čoveka koji je u filipinskom Senatu svedočio da je bio deo odreda koji je ubijao u skladu sa Duterteovim naređenjima.

U tužbi se navodi da je, pored predsednika Filipina, za ubistva odgovorno najmanje još 11 visokih vladinih zvaničnika i zahteva se istraga, izdavanje naloga za hapšenje i suđenje optuženima.

Rojters navodi da senatori nisu pronašli nikakve dokaze u tvrdnjama koje je izneo Matobato, a koje je Duterte odbacio kao fabrikovane. Navodi se da je skoro 9.000 ljudi ubijeno otkad je Duterte preuzeo vlast prošlog leta.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala