Sve što niste znali o Tarantinu

© AP Photo / Photo by Chris Pizzello/InvisionKventin Tarantino
Kventin Tarantino - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kventin Tarantino je jedan od najuticajnijih svetskih režisera u poslednje dve i po decenije, čiji je svaki film pomerao granice žanrova.

Svaki Tarantinov film izazvao je pažnju i publike i kritike širom sveta, o njegovom radu napisane su brojne knjige i eseji, ali čak ni najveći obožavaoci „živog Holivudskog klasika“ ne znaju neke stvari o njegovim filmovima.

Šta znači fraza „Reservoir Dogs?

Tarantino je tadašnjim potencijalnim investitorima rekao da izraz „psi iz rezervoara“ znači „izdajnik“ ili prerušeni policajac infiltriran u bandu, kao i da je reč o slengu iz francuskih filmova. To je bila laž koju je Tarantino znao da može da izgovori, jer nije bilo šanse da ti ljudi dovoljno poznaju francuski film.

Kasnije se proširila druga priča. Navodno, dok je radio u video-klubu, Tarantino je jednoj mušteriji preporučio film Luja Mala „Zbogom deco“ („Au revoir les enfants“), a mušterija je to čula kao „Reservoir Dogs“. Činjenica da Malov film nije bio dostupan u video-klubovima u vreme kada je Tarantino radio donekle obara tu teoriju.

Postoji još jedna verzija ove priče, po kojoj je Tarantinova tadašnja devojka preporučila Malov film, a da je Tarantino sam pogrešno čuo naslov.

Moguće je da se, iz nekog razloga, radi o mešavini naslova „Au revoir les enfants“ i Pekinpoovog filma „Psi od slame“ („Straw Dogs“).

Do danas Tarantino nije dao jasno objašnjenje o poreklu fraze „Reservoir Dogs“.

Hronologija „Petparačkih priča

Narativna struktura „Petparačkih priča“ nije linearna, ali moguće je razbiti njen originalni sled i gledati film hronološki (evo infografike koje istražuje tu mogućnost).

Šta vozi Džeki Braun?

„Honda Sivik“ koju Pam Grir vozi u „Džeki Braun“ je isti automobil koji je vozio Buč i kojim je udario Marselusa Valasa u „Petparačkim pričama“. Automobil se nakratko pojavljuje i u „Kil Bil 2“.

Ko je bio prvi izbor za Bila?

Kada se razišao sa Vorenom Bitijem zbog kreativnih nesuglasica, Tarantino je uzeo Dejvida Karadina, jer je glumio u njegovoj omiljenoj seriji iz djetinjstva — „Kung Fu“.

Kako je nastala ideja za „Otporan na smrt?

„Pre nekih deset godina, sa drugom sam pričao o kupovini automobila. Razmišljao sam o ’volvu‘, jer sam hteo da imam što bezbedniji automobil. Sećam se da sam razmišljao o tome kako ne želim da umrem u saobraćajnoj nesreći, tipa onoj iz ’Petparačkih priča‘. Tako sam pričao prijatelju o tome, a on mi je rekao: ’Pa možeš da uzmeš bilo koji automobil, daš ga kaskaderskoj ekipi i oni će ti ga napraviti otpornim na smrt za nekih deset ili 15 hiljada dolara‘. Ta fraza ’otporan na smrt‘ mi se urezala u pamćenje“, kazao je Tarantino.

Slučajni „oskarovac“ u „Prokletnicima“

Neverovatni Kristof Volc je bio drugi izbor za ulogu koja ga je proslavila i za koju je dobio Oskara. Prvi izbor bio je Leonardo Dikaprio.

Svaki Đango svoga konja jaše

Konja po imenu Čita, Džejmi Foks je dobio za rođendan, četiri godine pre nego je film snimljen.

„Prava romansa“ — iz „keca“ u „dvojku“

U originalnom scenariju, Klerens Vorli (lik iz „Prave romanse“ kog tumači Kristijan Slejter) piše scenario za „Rođene ubice“, putujući sa Alabamom. Čitav scenario je na kraju imao preko 500 strana, pa ga je Tarantino podelio u dva različita filma.

„Od sumraka do svitanja“ — prvi scenario za koji je plaćen

Napisao je scenario za film koji je režirao Robert Rodrigez — za 1.500 dolara. Scenario je napisao kao poligon za demonstraciju talenata kompanije za specijalne efekte, koja se zove KNB, koja je pristala da besplatno uradi efekat odsečenog uha u „Uličnim psima“.

Iz filma u film

Majkl Kiton igra FBI agenta Reja Nikolata u „Džeki Braun“. Godinu dana kasnije igra istu ulogu u Soderbergovom „Out of Sight“, koji je, kao i „Džeki Braun“, zasnovan na romanu Elmora Lenarda.

Režirao „Ulične pse“, jer…

Bio je nepoznato ime u Holivudu i znao je da nema šanse da mu daju da režira i „Ulične pse“ i „Pravu romansu“, pa je oba scenarija dao Toniju Skotu, koji je izabrao „Pravu romansu“, a „Pse“ je ostavio Tarantinu.

Zašto je Brus Vilis „nestao“ sa špice?

Vilisovo pojavljivanje u „Četiri sobe“ je bilo usluga Tarantinu, nakon snimanja „Petparačkih priča“. Glumac je bio suočen sa potencijalnom tužbom Udruženja filmskih glumaca SAD jer je pristao da radi besplatno. Zbog toga Vilisovo ime nećete naći na špici filma.

Vinsent Vega nije pisan za Travoltu

Tarantino je napisao nekoliko uloga za „Petparačke priče“ sa određenim glumcima na umu, ali Majkl Medsen kao Vinsent Vega mu je bila posebna fiksacija. Medsen je znao za Tarantinove planove i hteo je da igra Vegu, ali je odustao nekoliko nedelja pre početka snimanja, kako bi igrao u „Vajatu Erpu“.

Ispomoć u „Prokletnicima

Ilaj Rot, poznat po horor filmovima, pojavljuje se u „Prokletnicima“ u ulozi Denija Horovica. Lažni nacistički propagandni film „Ponos nacije“, koji vidimo u petom poglavlju „Prokletnika“ i traje nešto više od šest minuta, režirao je Rot.

Hičkokov „Čovek iz Holivuda“

Tarantinov segment iz „Četiri sobe“ zasnovan je na priči „Čovek sa juga“, koja je prethodno adaptirana za jednu epizodu serijala „Alfred Hičkok predstavlja“, koja se i pominje u sceni. Priču je napisao Roald Dal, čovek koji je napisao i „Čarli i fabrika čokolade“, „Matildu“, „Fantastičnog gospodina Lisca“ i „Velikog dobrodušnog diva“.

Zašto je Dikapriju bilo neugodno?

Džejmi Foks je pričao kako je Dikaprio imao problema sa snimanjem scena koje su od njega zahtevale da naziva glumačke kolege crnčugama. Osećajući njegovu nelagodu, Samjuel Džekson ga je sklonio u stranu i ohrabrio ga rečima: „Hey, motherfucker, this is just another Tuesday for us. Let‘s go“.

Robert Rodrigez je režirao delove „Petparačkih priča

Kada vidite Tarantina na ekranu u ulozi Džimija, znajte da neko drugi stoji iza kamere, a taj neko je upravo Rodrigez.

Uzvratna usluga

Zauzvrat, Tarantino je režirao scenu u Rodrigezovom „Gradu greha“.

Ovu scenu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala