Dodik: Više nikad da ne dozvolimo nikom da nas ubija

© Tanjug / Rade PrelićAleksandar Vučić i Milorad Dodik u Donjoj Gradini na komemoraciji
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik u Donjoj Gradini na komemoraciji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prošli vek je bio vek našeg stradanja, a ovaj mora da bude vek našeg okupljanja, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na obeležavanju Dana sećanja povodom 72 godine od zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu, Donjoj Gradini.

To nije okupljanje da bismo drugima učinili revanš, već da nam se nešto slično nikad više ne desi, rekao je Dodik i poručio da je Republika Srpska stvorena da Srbi budu slobodni, jer za nas nema slobode bez države.

„Da smo 1941. godine imali RS, ne bismo doživeli Jasenovac. Zato je RS i stvorena i opstaje u gotovo nemogućim uslovima u kojima se nalazi“, rekao je Dodik.

On je istakao da je Srpska usmerena ka gradnji mira i stabilnosti, te da ne želi destabilizaciju na ovim prostorima, već hoće da bude deo sveta koji gradi mir.

Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej u Donjoj Gradini na komemoraciji - Sputnik Srbija
Vučić: Kolika bi cifra ubijenih Srba zadovoljila potrebe Hrvatske

„Ali ono što se desilo mora da bude ubeležno i upamćeno, i zato tražimo da se Jasenovac obeleži kao mesto genocida“, rekao je Dodik.

On je podvukao da je RS odgovor i zov za slobodom, ne samo za ovu generaciju, već i za one koji su podnele žrtvu i stradali da bi se očuvala bit našeg naroda.

„Republika Srpska je sinonim za slobodu i ne možemo je se odreći“, istakao je Dodik i dodao da je poznato da postoje oni koji je ne žele i da su oni blizu one strane „koja nas je ovde i pobila, da su i deca jedva ostala živa“.

Prema njegovim rečima, preko reke Save, sa hrvatske strane, nije dozvoljeno obeležavanje zločina u Jasenovcu, i zato je zahvalio svima koji su došli na komemoraciju u Donju Gradinu.

Dodik je naveo da BiH nije mesto koje štiti Srbe, već da su to RS i Srbija, i poručio da je opredeljenja da nikad više ne dozvolimo nikome da nas pobije i da branimo svoje, bez obzira na to koliko neko bio silan i moćan.

Zato je, podvukao je on, zahvalan srpskom premijeru Aleksandru Vučiću što je došao na komemoraciju, kao i na porukama koje se čuju iz Srbije da više nikad neće biti „Oluje“ i sličnih stvari.

Dan sećanja na žrtve stradale u koncentracionom logoru Jasenovac. - Sputnik Srbija
Patrijarh Irinej: Samo ujedinjeni u dobru možemo opstati kao narod

„Srbija ima legitimno pravo da brani i odbrani slobodu svog naroda. RS ne želi da destabilizuje nikog, ali želimo jaku RS i Srbiju, i neka žive RS i Srbija i srpski slobodarski narod gde god bio“, poručio je Dodik.

On je istakao da moramo da poštujemo stradanja drugih, jer su i oni stradali, ali je primetio da su nekako stradanja Srba izgubljena, možda i zato što ni sami nismo imali dovoljno pažnje i koncentracije da to obeležavamo.

Predsednik RS je naznačio i da su se Srbi uvek borili za slobodu i da nema pohoda u koji su Srbi išli da osvajaju, a i kad su ratovali van svoje teritorije, oslobađali su druge.

„A drugi su se pridružili kada su videli ko je pobednik i izgradili svoju samostalnost koju su im Srbi poklonili. Za koga smo ginuli u Trstu? Zašto smo to dozvolili umesto da gradimo srpske zemlje? Imali smo pravo, kao pobednici, da odredimo način na koji ćemo živeti. Nažalost, to smo propustili“, rekao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala