Britanske poreske muke uoči izbora

© AP Photo / Christopher Furlong/Pool Premijerka Velike Britanije Tereza Mej
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska premijerka Tereza Mej odbila je da isključi mogućnost povećanja poreza ukoliko pobedi na parlamentarnim izborima 8. juna, nakon što je ministar finansija iz njene Vlade rekao da je finansijski plan ograničio njegovu mogućnost da upravlja ekonomijom.

Mejova i Filip Hamond ranije su bili prisiljeni da odbace planiran porast zaposlenosti samo nekoliko dana nakon što su plan i objavili, što je izazvalo kritike da je takav potez prekršio izborna obećanja iz 2015. godine.

Zbog iznenadnog raspisivanja parlamentarnih izbora za 8. jun otvoreno je pitanje da li će njen konzervativni manifest za 2017. godinu napustiti ideje da se ne podiže porez na dodatnu vrednost (PDV), te porez na dohodak kako bi se smanjio deficit u budžetu.

Bregzit - Sputnik Srbija
Nova britanska vlada bi mogla da poništi „bregzit“

Tokom kampanje u središnjoj Engleskoj, Mejova je odbila da dâ odgovor na pitanje da li Englesku očekuju viši porezi, uprkos tome što su je novinari to pitali tri puta, prenosi Rojters.

„Na ovim izborima, narod će imati jasan izbor između Konzervativne partije, koja je oduvek bila, jeste i nastaviće da bude partija koja veruje u niže poreze. Ili je izbor Laburistička partija, čiji je prirodni instinkt da uvek podiže poreze. To je izbor, smanjiti poreze pod Konzervativnom partijom ili ih povećati pod Laburističkom“, rekla je Mejova.

Hamond je pomenuo problem većih poreza u petak, kada je novinarima u Vašingtonu rekao da želi da Britanija bude „razumno oporezovana“ ekonomija koja ne posluje sa deficitom u budžetu.

On je dodao da je jasno da obećanja data 2015. godine onemogućavaju Vladu da fleksibilno upravlja ekonomijom.

Ankete za sada ukazuju na to da Konzervativna partija ima vođstvo od 20 odsto, što bi Mejovu stavilo u bolju poziciju od ove u kojoj je je sada.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala