Crtani junaci protiv francuskih predsedničkih kandidata

© YT/PS3GamingHD / print screenSaut Park
Saut Park - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojedini domišljati žitelji Francuske odlučili su da se uključe u predizbornu predsedničku kampanju tako što su kreirali „propagandni“ materijal na kojem dominiraju junaci iz animiranih filmova.

Predsednički kandidat francuskih Socijalista Benoa Amon na pikniku sa pristalicama. - Sputnik Srbija
Francuska: Kandidat na pikniku u jeku kampanje

U francuskoj oblasti Le Av pojavio se šaljivi plakat sa junakom animiranog serijala „Saut park“ Erikom Kartmanom koji obećava da će „pobediti sve i ostati u Jelisejskoj palati“.

Pojedini kandidati za predsednika mogli bi da pozavide Baja Patku na iskrenosti. Posmatrajući prolaznike kroz svoj omiljeni binokl on poručuje sa plakata: „Nema nikakvih lažnih obećanja! Sve ostavljam sebi.“

Bivši francuski premijer i aktuelni predsednički kandidat Fransoa Fijon našao se na meti dva plakata na kojima se pojavljuje Pinokio. Lažljivi dečak uverava prolaznike da „cvrčak nikada nije bio njegov parlamentarni pomoćnik“, aludirajući na optužbu da je Fijon trošio državni novac na fiktivno zapošljavanje članova svoje porodice.

U januaru su se u medijima pojavile informacije da je njegova supruga osam meseci dobijala platu kao njegova pomoćnica u vreme kada je bio poslanik. Slične optužbe odnosile su se i na zaposlenja Fijonove dece.

Protesti u Francuskoj - Sputnik Srbija
Izbori u Francuskoj

„Haljinu i cipele mi je poklonio prijatelj“, osmehuje se sa drugog plakata plavokosa Pepeljuga, aludirajući na još jedan skandal u kojem je učestvovao Fijon. Novinari su saznali da je Fijonov prijatelj, advokat Rober Burži, poklonio bivšem premijeru veoma skupa odela. Pod pritiskom javnosti odela je morao da vrati.

Još jedan ironični plakat predstavlja zmiju Ka iz animiranog filma o Mogliju. Na plakatu se nazire aluzija na propagandne materijale liderke partije Nacionalni front Marin le Pen, samo što je umesto plave ruže, simbola njene kampanje, ovde nacrtana plava zmija. „Verujte meeeni, glasajte za meeene“, otegnuto izgovara zmija.

Tu su i animirani junaci koji su protiv kandidature Le Penove. „Ne ’izgovarajte‘ njeno ime na glasačkim listićima“, preklinje Hari Poter, upirući čarobnim štapićem na prolaznike. Njegov poziv je podsećanje na ime glavnog zlikovca iz filmova o dečaku čarobnjaku — lorda Voldemora, čije ime ne sme da se izgovara.

Animirani galski junak Asteriks je nezadovoljan — posle obećanja Le Penove da će Francuska istupiti iz Evropske unije, riba je veoma poskupela.

Pariz - Sputnik Srbija
Predsednički kandidati u Francuskoj na meti terorista?

Štrumf Mrgud je kratak i jasan i, kao i uvek, nezadovoljan. Na njegovom plakatu nema nikakvih obećanja, samo fraza „Mrzim izbore“.

Za one kojima se ne dopada nijedan od 11 kandidata, umetnici su „izmislili“ još jednog. Zove se Žist le Blan. Ime „kandidata“ nije slučajno, igra reči se objašnjava na plakatu: „Le vote JUSTE c‘ est le vote BLANK (POŠTENO glasanje je glasanje BELIM listićem)“.

Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj biće održan sutra, a drugi krug je planiran za 7. maj.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala