Rusija nije blokirala izjavu SB UN o Severnoj Koreji

© REUTERS / Shannon StapletonČlanovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom zasedanja o Siriji
Članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom zasedanja o Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalna misija Rusije u UN izrazila je iznenađenje zbog izveštaja da je ruska delegacija navodno blokirala predlog izjave za medije Saveta bezbednosti UN u kojoj se osuđuje lansiranje rakete u Severnoj Koreji.
Stejt department - Sputnik Srbija
SAD neće tolerisati pretnje Severne Koreje

„Veoma smo iznenađeni izveštajima koji su se pojavili, o tome da je ruska delegacija navodno blokirala nacrt izveštaja za medije Saveta bezbednosti UN, u kojem se osuđuje lansiranje rakete od strane Pjongjanga 15. aprila“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu predstavništva.

Predstavništvo Rusije je objasnilo da je ruska delegacija skrenula pažnju da je u nacrtu, koji je predložila delegacija SAD, bio niz prethodno nekoordinisanih formulacija.

„Predloženi dokument sadrži niz prethodno neusaglašenih formulacija uobičajenih za osudu raketnih proba Severne Koreje. Konkretno, iz standardnog teksta uklonjene su reči ’putem dijaloga‘ za pronalaženje rešenja situacije na Korejskom poluostrvu. Kao što je poznato, ove reči predstavljaju citat iz paragrafa 48 poslednje rezolucije Saveta bezbednosti UN 2321 o sankcijama uvedenim Severnoj Koreji“, ističe se u saopštenju.

Delegacija Rusije samo je tražila da se vrati važan politički jezik, ali delegacija SAD je bez objašnjenja prekinula rad na dokumentu i navela da je Rusija blokirala izjavu za medije.

Ranije su neki zapadni mediji izvestili da je Moskva navodno blokirala nacrt izjave koji su predložile SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala