Pens: Pjongjang da ne testira SAD, odgovor će biti snažan

© AP Photo / Eugene HoshikoMajk Pens
Majk Pens - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik SAD Majk Pens upozorio je danas Severnu Koreju da ne testira odlučnost američke vojske i obećao da će SAD odgovoriti „izuzetno snažno i efikasno“ na bilo kakvu upotrebu konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja.

Obraćajući se sa palube američkog nosača aviona „Ronald Regan“ u Japanu, Pens je poručio da će administracija predsednika Donalda Trampa nastaviti da marljivo sarađuje sa saveznicima, poput Japana, Kine i drugih svetskih sila, kako bi se izvršio ekonomski i diplomatski pritisak na Pjongjang.

Specijalne taktičke snage Severne Koreje na vojnoj paradi - Sputnik Srbija
Severna Koreja prikazala simulaciju raketnog napada na SAD

On je pred 2.500 mornara u američkoj pomorskoj bazi Jokosuka u Tokijskom zalivu rekao da „kao što svi znate, ključ je spremnost“, prenosi AP.

„Oni koji bi izazvali našu odlučnost ili spremnost trebalo bi da znaju da ćemo pobediti u svakom napadu i dočekati bilo kakvu upotrebu konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja izuzetno snažnim i efikasnim američki odgovorom“, naglasio je Pens koji je nosio tom prilikom zelenu vojnu jaknu.

Prema njegovim rečima, „olujni oblaci skupljaju se na horizontu“ severoistočne Azije, navodi Rojters.

Pens je upozorio da Severna Koreja predstavlja najopasniju pretnju miru i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu.

Rakete prolaze pored tribine na kojoj se nalazi severnokorejski lider Kim Džong Un i ostali visoki zvaničnici na vojnoj paradi u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Severna Koreja na paradi prikazala drvene rakete?

On je dodao da će SAD zaštiti slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru.

Američki potpredsednik rekao je ranije da SAD neće popustiti dok se ne postigne cilj da Korejsko poluostrvo bude oslobođeno od nuklearnog oružja.

Pens je u Japan doputovao iz Južne Koreje, gde je rekao da je „era strateškog strpljenja“ sa Pjongjangom gotova, nakon neuspelog lansiranja rakete Severne Koreje.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala