Medvedev: Američki napad na Siriju daje odrešene ruke DAEŠ-u

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaAvion koji je uništen u raketnom napadu SAD na vojnu bazu u Siriji
Avion koji je uništen u raketnom napadu SAD na vojnu bazu u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Raketni napad SAD na Siriju dao je odrešene ruke DAEŠ-u, Vašington se bori protiv Damaska umesto protiv terorizma, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.
Jedna od ulica grada Deir Hafir u provinciji Alep koje su zauzele sirijske vladine snage. - Sputnik Srbija
Sirija se obratila UN zbog napada u Alepu

On je istakao da napad nisu ovlastile Ujedinjene nacije i bio je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, te stoga predstavlja „čin vojne agresije“.

„Ne znamo šta se može sledeće desiti. Ali zasigurno znam ko će imati koristi od ovog čina agresije — DAEŠ, jer im (teroristima) je (napad) dao odrešene ruke“, istakao je Medvedev.

„A sada vidimo da je prvi korak nove američke administracije u sirijskom pitanju bio napad na vladine trupe. To znači da ovo nije borba protiv terorista, već borba protiv sirijskog rukovodstva. Sviđalo se to Amerikancima ili ne, to je pravna politička moć“, obrazložio je on.

Premijer je rekao da bi dalja eskalacija sirijskog sukoba mogla da dovede do uništenja države i delimične pobede terorista.

Zvanična predstavnica MIP Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Raketni napad SAD znatno zaoštrio situaciju u Siriji

„Očigledno je da će dalja eskalacija dovesti do uništenja sirijske države, njenog raspada i delimične pobede terorista. Takav scenario je u suprotnosti sa našim planovima i Rusija će raditi u tom pravcu“, dodao je Medvedev.

On je opisao hemijski incident u Sirijskoj provinciji Idlib kao „dobro planiranu provokaciju“ od koje bi Vašington mogao da profitira.

„Ono što se dogodilo u Idlibu je velika i dobro planirana provokacija od koje će, verovatno, američka administracija imati koristi“. Medvedev je pozvao na istragu i upozorio na žigosanje (vlade Bašara el Asada).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala