Nikola Sterdžon: Ustanimo za Škotsku, moramo da je zaštitimo

© AFP 2023 / RUSSELL CHEYNE / POOLPremijerka Škotske Nikola Stardžon
Premijerka Škotske Nikola Stardžon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je da britanska premijerka Tereza Mej vanrednim izborima pokušava da prisili Ujedinjeno Kraljevstvo na „čvrst bregzit“, ali da ta odluka predstavlja veliku, politički pogrešnu procenu po pitanju Škotske.

„Konzervativci vide šansu da pomere Ujedinjeno Kraljevstvo udesno, nametnu čvrst ’bregzit‘ i veće rezove“, napisala je Sterdžonova na svom tviter nalogu.

London - Sputnik Srbija
Šok u Londonu: Tereza Mej hoće vanredne izbore

„Ustanimo za Škotsku“, navela je premijerka, čija partija traži nezavisnost Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Rojters.

Ona je dodala da Škotska mora da se zaštiti od konzervativaca koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Vladom narednih godina.

Prema njenim rečima, prevremeni parlamentarni izbori pomoći će da se odredi budući pravac kojim će ići Škotska.

„Ovi izbori biće izbori o tome kakvu Škotsku želimo i ko odlučuje o njenoj budućnosti“, rekla je Sterdžonova novinarima.

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je ranije da će tražiti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u junu, navodeći da Vlada ima pravi plan za pregovore o „bregzitu“ sa EU, ali da je za to neophodno političko jedinstvo u Londonu.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala