Hrvatski portal „24 sata“ dao je deset dobrih razloga zašto da ne bacate koru citrusa posle konzumiranja voća.
Osveživač vazduha
Ubacite koru citrusa u lonac, dodajte štapić cimeta i karanfiliće, pa dospite vodu tako da sve to prekrije. Zagrevajte na jako laganoj vatri i ugodan miris će ispuniti vašu kuću.
Dodatak jelima
Naravno, bilo bi dobro da su agrumi organski uzgojeni kako na njima ne bi bilo štetnih hemikalija. Sitnim ribanjem odvojite površinu kore, pa to dodajte u jogurt ili smuti. Ako želite odličnu aromu za kolače, tu izribanu koru pomešajte sa šećerom i ostavite da se osuši. Na kraju stavite u teglu, i to je to.
Napravite arancine — ušećerene kore narandže
Sastojci:
Kora narandže, šećer.
Priprema:
Skupljati koru od domaće narandže koja nije prskana u staklenoj tegli (od oko 1 kilogram) punoj hladne vode dok se ne nakupi dovoljno, maksimalno 3 do 4 dana. Svaki dan menjati vodu. Kada se skupi dovoljna količina kore, isprati u hladnoj vodi.
Staviti kore u lonac vode da proključa. Prokuvati dve do tri minute. Skinuti i opet u hladnu vodu staviti na 2 do 3 minuta da se kore ohlade. Rezati na trakice. Staviti trakice u široki lonac sa 2,5 litra vode, 300 grama šećera i lagano mešati na tihoj vatri.
Kada se upije sva voda i šećer ponovno kristalizira, izvaditi na ravnu ploču. Pripazite da izvadite pre nego što šećer počne da se karamelizuje. Poslužiti tople ili hladne. Mogu stajati sedam dana.
Aromatizujte votku
Stavite kore limuna, narandže, mandarine ili grejpa u votku i ostavite nekoliko dana. Dobićete odlično aromatizovano piće. Osim toga, kore u flaši će lepo izgledati.
Dodatak za čaj
Osušite kore agruma u rerni na laganoj temperaturi, a pre toga im odvojite gorak deo (onaj bele boje iznutra) koliko možete, pa ih narežite na trakice ili kockice. Stavite u teglu i zatvorite, pa pomalo ubacujte u lonac dok kuvate čaj. Čuvajte u mračnom prostoru.
Napravite piling
Osušenu koru limuna usitnite da bude prah, pa dodajte malo morske soli u jednakoj mjeri. U tu smesu ulijte malo ružine vode, toliko da dobijete gustu smesu koju potom lagano umasirate na lice, vrat, ruke i noge. To će vam pomoći da uklonite mrtve ćelije, a koža će izgledati sveže. Napravite piling dva puta nedeljno.
Izbeljivanje zuba
Koricom svežeg limuna trljajte zube kako bi sa njih uklonili žućkastu nijansu. Možete na koru staviti i malo soli.
Ublažavanje ožiljaka od akni
Napravite smesu sušene limunove kore u prahu i kokosovog ulja. Neka bude gušća. Nanesite je na lice i ostavite sat vremena. Stručnjaci kažu da se može ostaviti i preko noći, a ako je koristite redovno, ožiljci od akni će se manje videti.
Maska za kožu
Pomešajte prah od sušene limunove korice sa malo mleka, pa to nanesite na lice. Neka stoji pola sata. Isperite hladnom vodom. Ova maska ima blag učinak izbeljivanja, pa će ukloniti mrlje sa kože. Ujedno će biti lepa i mekana. Koristi se za normalnu i masnu kožu.
Sredstvo za čišćenje
Kore agruma stavite u teglu i prelijte ih alkoholnim sirćetom. Stavite poklopac i ostavite u frižideru desetak dana. Dobićete sredstvo za čišćenje prijatnog mirisa, koje uklanja masnoću i prljavštinu potpuno prirodno.
Ovu tečnost možete staviti u bočicu sa raspršivačem i tako nanositi na ogledala ili staklo. Samo poprskajte i prebrišite papirnim ubrusom.