Rusija oduzima državljanstva teroristima

© REUTERS / Sergei KarpukhinSednica Državne dume
Sednica Državne dume - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri četiri partije podneli su Državnoj dumi Rusije amandmane na zakon o državljanstvu kojima se predviđa oduzimanje državljanstva licima koja su osuđena za terorizam, navodi se u elektronskoj bazi dokumenata Donjeg doma Parlamenta Rusije.
Pasoš Ruske Federacije na mapi i putne karte - Sputnik Srbija
Kome Putin oduzima državljanstvo?

U objašnjenju zakona se navodi da aktuelno rusko zakonodavstvo ne predviđa takve mere i predlaže unošenje odgovarajućih amandmana na član 22. federalnog zakona „O državljanstvu Ruske Federacije“.

Poslanici smatraju da će zakon postati dodatna zaštita za Ruse od terorizma i da će pomoći da se spreče slični zločini od strane lica koja su dobila rusko državljanstvo.

„Donošenje federalnog zakona ne zahteva dodatne rashode koji se pokrivaju iz federalnog budžeta“, naglasili su autori zakona.

Ranije je predsednik Vladimir Putin izjavio da prema Ustavu Rusije niko ne može da bude lišen državljanstva, ali da odluka koja je poslužila kao osnova za njegovo dobijanje može da bude ukinuta. Povod za podnošenje amandmana je izjava predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva da će Kazahstanci koji su pripadnici DAEŠ-a biti lišeni državljanstva te zemlje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala