Palestinci u izraelskim zatvorima započeli štrajk glađu

© REUTERS / Mohammed SalemZatvor
Zatvor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hiljade Palestinaca zatvorenih u izraelskim zatvorima započeli su danas štrajk glađu nakon poziva na štrajk lidera i istaknutog zatvorenika Marvana Bargutija, saopštili su palestinski zvaničnici.

Šef palestinske Kancelarije za zatvorske poslove Isa Karak kazao je da oko 1.300 palestinskih zatvorenika učestvuje u štrajku, kao i da bi taj broj mogao da poraste, prenosi AFP.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu - arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Izrael je ranjen, moraće da se opredeli (foto)

Portparol izraelske zatvorske službe Asaf Librati kazao je da je oko 700 zatvorenika u nedelju objavilo da će započeti štrajk glađu.

"Od jutros proveravamo broj zatvorenika koji štrajkuju, jer su neki od njih rekli da će samo posmatrati simboličan štrajk i da će jesti posle. Kasnije ćemo imati više informacija", rekao je on.

Barguti je među Palestincima veoma popularan, a pojedina istraživanja govore da bi mogao da pobedi i na predsedničkim izborima.

Marvan Barguti, koji je zatvorenike pozvao na štrajk, nalazi se na odsluženju doživotne zatvorske kazne zbog njegove uloge u palestinskom pokretu protiv izraelske okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze.

Štrajk je organizovan povodom palestinskog Dana zatvorenika, koji se jednom godišnje obeležava. U izraelskim zatvorima nalazi se oko 6.500 Palestinaca.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala