Odlazi li Unmik sa Kosova

© AFP 2023 / ERMAL METAZgrada UNMIK-a na Kosovu
Zgrada UNMIK-a na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom medijskih navoda o zahtevu kosovskog ministarstva spoljnih poslova o zatvaranju misije UN na Kosovu, šef Unmika Zahir Tanin izjavio je da o mandatu Unmika odlučuje jedino Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Kosovo - Sputnik Srbija
Albanci opljačkali Srbiju i sahranili dijalog!

Tanin je to rekao na zatvorenom sastanku sa spoljnopolitičkim odborom kosovske skupštine koji je održan u sredu i trajao dva sata, prenosi „Kosova sot“.

„Mi smo ovde da radimo sa vama i vidimo kako možemo da doprinesemo zajedno miru i stabilnosti na Kosovu, zajedno sa Kforom, EU, Euleksom, OEBS-om i drugim međunarodnim organizacijama“, rekao je Tanin.

„Misija Unmika je odluka Saveta bezbednosti i to je razlog zbog kojeg smo ovde i bićemo ovde sve dok Savet bezbednosti to želi“, istakao je on.

„Epoka e re“ navodi da je predsedavajući odbora Elmi Rečica rekao da je uloga Unmika definisana Rezolucijom 1244 i da misija direktno odgovara generalnom sekretaru UN.

Na pitanje da prokomentariše medijske navode da je ministarstvo spoljnih poslova zatražilo zatvaranje misije UN, Rečica je rekao da je ovaj odbor nije dobio nikakvo obaveštenje od ministarstva i najavio je da će uskoro pozvati ministra Envera Hodžaja da ih informiše o tom pitanju.

Albanac na protestu protiv  hapšenja Ramuša Haradinaja - Sputnik Srbija
Preti li novi pogrom Srba na Kosovu

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova smatra da je uloga civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu nepotrebna, preneo je juče KTV.

Ministarstvo je već pokrenulo inicijativu sa nekoliko zemalja Kvinte za smanjenje, a zatim i ukidanje Unmika, koji je zatražio da mu ovogodišnji budžet bude povećan za osam odsto.

KTV tvrdi da je imala uvid u tajna dokumenta ministarstva spoljnih poslova u kojima se jedno od obrazloženja odnosi na činjenicu da je nadzor situacije na Kosovu predviđen Ahtisarijevim planom završen 2012. godine.

Istovremeno, tvrdi se da se misija Euleksa završava istekom mandata skupštine Kosova, dok se Kfor brine o bezbednosti, zbog čega je Unmik nepotreban.

Još jedan argument koji ministarstvo navodi jeste i ocena da se „Unmik pretvorio u instrument Srbije i Rusije, a neki njegovi zvaničnici, posebno na severu Kosova, koriste se za druge ciljeve, zbog čega je vlada Kosova zabrinuta“.

Navodi se i da su neke članice Saveta bezbednosti UN zatražile smanjenje budžeta Unmika i ukidanje misije.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala