Putin: Rusija povećava kosmički potencijal

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMaketa kosmodroma Vostočni na štandu investicionih projekata Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma
Maketa kosmodroma Vostočni na štandu investicionih projekata Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će nastaviti da povećava svoj potencijal u komsičkoj sferi, a u narednih nekoliko godina biće predstavljeni revolucionarni projekti poput najnovijih raketa-nosača i pilotskih letelica, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Spomenik Juriju Gagarinu - Sputnik Srbija
Rusija obeležava Dan kosmonautike

Rusija je, kako je rekao, osigurala sopstveni pristup kosmosu sa svoje teritorije izgradivši kosmodrom „Vostočni“, rekao je on na ceremoniji povodom Dana kosmonautike.

Putin je ocenio i da će ceo grad koji će biti izgrađen oko novog kosmodroma predstavljati deo savremene istraživačke infrastrukture sa naučnim centrima i laboratorijama.

„Ruski kosmički program bi trebalo da celu zemlju vodi napred, da predstavlja jedan od najvećih stimulansa tehnološkog i naučnog razvitka koji će širiti znanje, ne samo o kosmosu, već i o našoj planeti“, dodao je on.

U Rusiji se 12. aprila obeležava Dan kosmonautike jer je na današnji dan 1961. godine sovjetski astronaut Jurij Gagarin postao prvi čovek koji je otputovao u svemir.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala