Ukrajina želi da zabrani strancima učešće na forumu na Jalti

© Sputnik / Sergeй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaSvetionik gradske luke Jalta u Crnom moru.
Svetionik gradske luke Jalta u Crnom moru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Takozvano tužilaštvo Autonomne Republike Krim otvoreno u Ukrajini, zatražilo je od Ministarstva spoljnih poslova da zabrani strancima da učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti, navodi se na sajtu ukrajinskog javnog tužilaštva.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine - Sputnik Srbija
Ukrajina pozvala ambasadora Srbije radi objašnjenja

Autori ovog dokumenta pozvali su da se strane diplomate obaveste da je „kršenje ukrajinskog zakona i vezi sa ulaskom na teritoriju poluostrva“ neprihvatljivo, kao i da se podsete na zakonsku odgovornost za to. U saopštenju se ističe da se učešće na forumu može smatrati priznanjem „poslednje promene statusa“ Krima.

Kijev je više puta protestovao zbog poseta stranih političara i biznismena poluostrvu, preteći im sankcijama i stavljanjem na spisak zabranjenih osoba. Konkretno, sredinom marta ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Srbije nakon što je Krim posetila grupa parlamentaraca iz Beograda.

Krim je ponovo postao ruska oblast posle referenduma koji je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je više od 95 odsto stanovništva poluostrva. Kijev ne priznaje rezultate referenduma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala