Buktinje i suzavac na protestu čuvara zatvora (video)

© AFP 2023 / GEOFFROY VAN DER HASSELT Požar u Fransuskom zatvoru Fleri Meroži blizu Pariza
Požar u Fransuskom zatvoru Fleri Meroži blizu Pariza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 350 čuvara zatvora u Fleri Merožiju u blizini Pariza protestovalo je u ponedeljak uveče protiv nedavnog napada zatvorenika na šestoricu svojih kolega, blokirajući najveći zatvor u Evropi, koji je pretrpan zatvorenicima i nema dovoljno osoblja, javljaju francuski mediji.

Čuvari su oko 19 sati i 30 minuta postavili barikade u jedinoj ulici koja vodi ka zatvoru, što je sprečavalo dovoženje novih zatvorenika i povratak onih koji su u međuvremenu bili izvedeni pred sud.

Noseći transparente sa natpisima „Gori zatvor“ i „Previše zatvorenika, premalo osoblja, opasnost“, čuvari su pozvali predsedničke kandidate da posete zatvor.

Žandarmerija je intervenisala oko 22 sati i demonstrante, koji su zapalili barikade napravljene od dasaka i guma, rasterala uz pomoć suzavca, pa je oko 23 sati odblokiran put ka zatvoru, prenosi televizija BFM.

U zatvoru u Fleri Merožiju nalazi se više od 4.200 zatvorenika, dok je skoro 150 radnih mesta upražnjeno, tvrde sindikati, čiji predstavnici još nisu uspeli da se sastanu sa upravom zatvora.

Čuvare je na proteste podstakao incident koji se dogodio u četvrtak, kada je osmoro maloletnika ranilo šest čuvara zatvora prilikom svađe između zatvorenika koja je prerasla u tuču.

Čuvari su za danas najavili nastavak protestne akcije „Marš zaboravljenih“ u Fleri Merožiju, dok je za 14 sati planiran sastanak sindikata sa upravom zatvora.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala