Kako će se američki napad odraziti na SB UN

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPosledice Američkog bombardovanja sirijskog aerodroma kod Homsa
Posledice Američkog bombardovanja sirijskog aerodroma kod Homsa - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD je trebalo da dobiju dozvolu Saveta bezbednosti UN za akcije u Siriji, izjavio je bivši generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Hans Bliks u intervjuu za RT.
Portparol Bele kuće Šon Spajser tokom konferencije za medije - Sputnik Srbija
SAD bi mogle ponovo da gađaju Siriju u slučaju novog hemijskog napada

„SAD ne vode rat u Siriji, ne bi trebalo da je napadaju… SAD učestvuju u borbi protiv DAEŠ u Siriji i sirijske vlasti se tome ne protive, ali SAD je trebalo da dobiju odobrenje za napad od Saveta bezbednosti UN, a njega nije bilo“, rekao je Bliks.

„Svaki put kada velika sila ignoriše Savet bezbednosti ona vrši negativan uticaj na organizaciju i to je tužno“, dodao je Bliks.

Osim toga, Bliks je rekao da je potrebno da se nepristrasno istraži hemijski napad u Idlibu.

„Sada čujem jednu priču od Damaska, a drugu od Moskve… Ne želim nikome da verujem. Više bih voleo da je sprovedena nepristrasna istraga, ali sve je već urađeno i sada je glavno pitanje kako se vratiti na mirovne pregovore“, istakao je Bliks.

Sirijska opozicija je 4. aprila saopštila da je u napadu hemijskim oružjem u gradu Han Šejhun u provinciji Idlibu poginulo 80, a ranjeno 200 osoba. Ona je za napad okrivila sirijske vladine snage koje su energično negirale optužbe i okrivile ekstremiste i njihove pomagače. Ministarstvo odbrane Rusije reklo je da je sirijska avijacija izvela napad u Han Šejhunu na arsenal sa hemijskim oružjem terorista koje se isporučivalo u Irak.

Vašington i njegovi saveznici optužili su sirijsku vojsku za upotrebu hemijskog oružja u Idlibu. Sjedinjene Američke Države, koje nisu pružile nikakve dokaze o tome i nisu se odazvale na poziv Rusije da se sprovede detaljna istraga, raketirale su sirijsku vojnu bazu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala