Mekejn: Asad i Putin da shvate da ne mogu pobediti

© AP Photo / Evan VucciAmerički senator Džon Mekejn
Američki senator Džon Mekejn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Senator Džon Mekejn veruje da je Rusija znala za hemijsko oružje u Siriji i ističe potrebu mirovnih pregovora kako bi se zaustavili sukobi u toj zemlji.

Mekejn je, na zajedničkoj pres konferenciji u Beogradu sa premijerom Aleksandrom Vučićem upozorio na opasnost od novih terorističkih napada, jer će se, kako je rekao, iz Mosula i Rake teroristi „rasuti" po celom svetu.

„Kao što znate, SAD su na Bliskom Istoku imale napade u Siriji kao odgovor na napade hemijskim oružjem. Nadam se da će ovakvo ponašanje Sirije, a jasno je da je do toga došlo u saradnji sa Rusijom, više nikad neće desiti“, rekao je Mekejn.

Sirijski predsednik Bašar el Asad - Sputnik Srbija
Asad: SAD želele da bombardovanjem podignu moral teroristima

Na pitanje da li smatra da su Rusi znali za hemijsko oružje rekao da veruje u to, da su avioni ruskih snaga koristili precizno vođeno oružje koje je gađalo bolnice i dodao da je to jasan prekšaj pravila rata.

Kako je rekao SAD bi trebalo prvenstveno da ukažu Rusiji da takva vrsta ratnih zločina u svetu nije prihvatljiva.

Odgovarajući na pitanja novinara, izrazio je nadu da će poseta državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi i razgovori sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim rezultirati time da Rusi neće dozvoliti Siriji da ikada više upotrebljava hemijsko oružje.

„Upoznati ste sa time da je Rusija, nakon što je prešla takozvanu crvenu liniju, obećala tako nešto 2014. godine i nadam se da će to biti prva tačka“, dodao je Mekejn u obraćanju novinarima.

Kako je rekao, druga stvar je pokušaj mešanja Rusije u izbore u SAD, i to je pitanje koje i dalje ostaje od važnosti u odnosima dve zemlje.

Ruski ambasador pri UN Vladimir Sofrkonov - Sputnik Srbija
Rusija u UN: Agresija SAD u Siriji doprinosi jačanju terorizma

On je rekao da smatra da treba obučiti one koji se bore protiv Asada i sprečiti da Rusi lete iznad nekih područja u Siriji.

Poručio je da bi zatim trebalo da se održe mirovni pregovori, da se konflikt dovede do kraja i da Asad i Putin shvate da ne mogu da pobede u ovom konfliktu.

Mekejn je dodao i da će Mosul i Raka "pasti" što će prouzrokovati da mnogo ljudi dođe u Evropu i stigne do SAD i drugih mesta kako bi počinili terorističkla dela.

Naša sardanja biće veoma važna u borbi protiv terorizma pritiv pretnji u Srbiji ali i u SAD.

Mekejn je izrazio zahvalnost na doprinosu koji Srbija poruža zajedničkoj sigurnosti i bezbednosti i naročito na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv ID.

Ivanka Tramp tokom sastanka u Beloj kući - Sputnik Srbija
Kakva je uloga Trampove ćerke u raketnim udarima u Siriji

SAD su i dalje najaktivniji vojni partner Srbije sa više od 90 zajedničkih aktivnosti godišnje, istakao je i dodao da je imao zadovoljstvo da gleda kombinovanu vežbu pripadnika SAJ-a i američkih Zelenih beretki.

On je dodao da je njegova poruka i Senatu i predsedniku i američkom narodu takva da je ono što se dešava u Jugoistočnoj Evropi, šta god da je to, od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednost SAD.

Dodao je da je sa izabranim prersdnikom Srbije razgovarao o tome da su dva svetska rata počela u ovom regionu i da se ne sme doći u situaciju da se stanje pogorša i to toliko da neće moći da se obuzda.

„Verujem da će predsednik države Vučić preuzeti tu vodeću ulogu i dovesti obe strane zajedno i da ce doći do mirnog rešenja po mnogim otvorenim pitanjima“, istakao je američki senator, odgvoavrajući na pitanja o dijalogu Beograda i Prištine.

Nije slučajno, kaže, što je Vučić odmah posle izbora krenuo na put i da je to učinio zbog svoje privrženosti da se smanji napetost u regionu.              

Mekejn je istakao da je u razgovoru sa premijerom Vučićem izneo svoju zabrinutost i po pitanju ruskog ponašanja, uključujući i „nedavni pokušaj da se svrgne vlada u Crnoj Gori“.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala