Programi za sajber špijunažu CIA nađeni u 16 zemalja

© Foto : PexelsSoftver
Softver - Sputnik Srbija
Pratite nas
Programi CIA za sajber špijunažu, o kojima je Vikiliks objavio podatke u martu, povezani su sa 40 špijunskih operacija u 16 zemalja.

To je prva javna procena globalnih hakerskih operacija američke obaveštajne agencije, saopštila je kompanija za kompjutersku bezbednost „Simantek“.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž sa mačkom u ambasadi Ekvadora u Londonu - Sputnik Srbija
Tamna materija: CIA špijunira kroz „jabuke“

Programi koji se pominju u podacima koje je Vikiliks nedavno objavio povezani su sa elektronskim infiltriranjem međunarodnih, finansijskih, energetskih i aerokosmičkih organizacija širom sveta, saopštila je ta kompanija sa sedištem u Kalifoniji, prenosi AP.

Kao i mnoge bezbednosne firme, „Simantek“ do podataka dolazi posredstvom svojih klijenata, ali nije pružila više detalja kako se ne bi spekulisalo o identitetu osoba ili organizacija koje su u to umešane.

„Kad je reč o regionima, Bliski istok je najzastupljeniji među ciljanim zemljama“, rekao je istraživač Dik O‘Brajen.

Kada je Vikiliks počeo da objavljuje podatke o programima za sajber špijunažu početkom marta, objasnio je kako su ti programi uzeti iz Centra za sajber obaveštavanje CIA.

Američka vlada je posle toga to skoro javno priznala, a nedelju dana kasnije, predsednik Donald Tramp je na televiziji rekao: „Samo želim da ljudi znaju da je CIA hakovana i da je mnogo toga odneto“, podseća američka agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala