Posmatrači i novinari u Donbasu pod vatrom

© Sputnik / Irina Gerashchenko / Uđi u bazu fotografijaVozilo delegacije OEBS-a u blizini kuće oštećene u granatiranju u Donjeckoj oblasti.
Vozilo delegacije OEBS-a u blizini kuće oštećene u granatiranju u Donjeckoj oblasti. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa novinara i članova Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju našla se pod vatrom u istočnoj Ukrajini, saopštio je portparol snaga Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko za Sputnjik.
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija
U Donbasu stupio na snagu režim prekida vatre

„Predstavnici Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju i novinari našli su se pod vatrom u 16.10 časova po lokalnom vremenu, kada su otišli u inspekciju donjeckog naselja koje je juče granatirano“, rekao je Maročko. 

On je naglasio da je granatiranje područja još uvek trajalo.

Sukob u Donbasu izbio je aprilu 2014. godine kao lokalna reakcija na majdanski prevrat u Kijevu koji je sponzorisao Zapad, u kojem je svrgnut predsednik Viktor Janukovič. Stanovnici Donjecke i Luganske oblasti održali su referendume o nezavisnosti i proglasili narodne republike Donjecka i Luganska. Kijev od tada sprovodi vojnu operaciju, ali nailazi na jak lokalni otpor.

U februaru 2015. kijevske snage i pristalice nezavisnosti Donbasa potpisale su mirovni sporazum u glavnom gradu Belorusije, Minsku. Sporazumom je predviđen potpuni prekid vatre, povlačenje oružja sa linije dodira u Donbasu i ustavne reforme koje će dati poseban status Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici. Uprkos sporazumu kojem su posredovale države „Normandijske četvorke“, režim primirja se redovno narušava, a strane se međusobno optužuju za višestruka narušavanja i podrivanje uslove sporazuma. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala