Admiralka NATO -a: Srbija bliže EU, dalje od ruskog uticaja

© AP Photo / Chris PizzelloAdmiral američke mornarice i NATO Mišel Havard.
Admiral američke mornarice i NATO Mišel Havard. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika pobeda srpskog premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima 2. aprila mogla bi da pomogne stabilizaciji zemlje, ocenila je Mišel Hauard, visoko rangirani vojni oficir SAD i NATO-a.

Hauardova, koja je prvi ženski admiral američke mornarice, rekla je u intervjuu Rojtersu da se Vučić kandidovao za predsednika uz obećanje da će zadržati zemlju na putu ka Evropskoj uniji, što zahteva „demonstraciju ekonomske stabilnosti“.

Ponovno prebrojavanje glasova u Republičkoj izbornoj komisiji. - Sputnik Srbija
Predstavnici opozicije napustili sednicu RIK-a

„Ukoliko je ozbiljan, onda mislim da je to korisno za zemlju. Dok ispunjavate sve kriterijume, mogu samo da mislim da je to korisno za uspostavljanje stabilnosti i bezbednosti Srbije“, rekla je Hauardova, koja komanduje zajedničkim snagama NATO-a u Napulju i američkom mornaricom u Evropi i Africi.

Ona smatra da ukoliko Vučić ispuni svoje obećanje da će nastaviti približavanje svoje zemlje ka EU, onda će Srbija „zadržati ravnotežu između ruskog uticaja i ostatka jugoistočne Evrope“.

Hauardova je istovremeno izrazila nadu da bi „iskonstruisane provokacije“ između Beograda i Prištine, koje su se događale prethodnih meseci, mogle da se stišaju sada kada su izbori završeni.

„Sada kada su izbori završeni možda će lideri ponovo da se fokusiraju na svoje zemlje i vlade. Tome se ja nadam“, rekla je Hauardova.

Lider radikala Vojislav Šešelj na koncertu Valerija Gergijeva u Sava centru - Sputnik Srbija
Šešelj: Ne povlačim se, podržavam zahteve studenata

Prema njenim rečima, balkanski region i dalje predstavlja „područje od velike zabrinutosti“ za američku vojsku i NATO.

Ona je izrazila i svoje zaprepašćenje zbog toga koliko su napeti odnosi Beograda i Prištine, skoro dve decenije nakon rata.

„Svaki put kad razgovaram sa nekim ko je iz tog regiona, oni me samo podsete da je velika bol u ovom delu sveta, da se mrtvi sahranjuju, ali tuga ne. To je veoma složeno okruženje“, rekla je Hauardova.

Britanska agencija osvrnula se u tekstu i na demonstracije u Beogradu, navodeći da se na njima okupilo više hiljada studenata i drugih demonstranata koji Vučića vide kao autokratu i osporavaju njegovu pobedu.

Rojters ocenjuje i da će Vučić zadržati vlast kroz svoju Srpsku naprednu stranku i nastaviti da balansira između Zapada i Rusije, iako je funkcija predsednika u Srbiji u velikoj meri ceremonijalna.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala