Bivši general NATO-a: „Sirijsku zbrku“ rešiti zajedno sa Moskvom

© AFP 2023 / OLIVIER MATTHYS / BELGA Nemački general Klaus Nauman tokom zasedanja u sedištu NATO-a u Briselu 10. marta 1999.
Nemački general Klaus Nauman tokom zasedanja u sedištu NATO-a u Briselu 10. marta 1999. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako „sumnjiv“ iz perpektive međunarodnog prava, američki vazdušni napad na Siriju nije bio odlučujući događaj, pa čak ni u slučaju pogibije ruskih vojnika ne bi počeo svetski rat, izjavio je u intervjuu za „Dojčlandfunk“ bivši general NATO-a Klaus Nauman.
Posledice Američkog bombardovanja sirijskog aerodroma kod Homsa - Sputnik Srbija
U agresiji na Siriju 9 mrtvih, prekinuta „vruća linija“ Rusije i SAD (IZ MINUTA U MINUT)

Iz „zbrke“ i „nepredvidivosti“ u sirijskom sukobu potrebno je da se izađe pomoću pregovora, što će i pokušati da uradi ministar spoljnih poslova SAD Tilerson tokom posete Moskvi, dodao je Nauman.

Vazdušni napad SAD na Siriju nije „odlučujući“ događaj, jer je bio vrlo ograničen u obimu, rekao je on.

„Američki napad treba shvatiti tako što je Vašington pokušao da kaže Asadu i Rusima: „Dosta, više ne može“, istakao je general.

Preciznost krstarećih raketa je toliko visoka da su ruske žrtve bile isključene. Međutim, čak i u slučaju da su ruski vojnici poginuli, ne bi počeo treći svetski rat, istakao je Nauman. Istovremeno, sa stanovišta međunarodnog prava, vazdušni napad SAD bio je „sumnjiv“.

Američki državni sekretar Reks Tilerson na konferenciji za medije na Floridi - Sputnik Srbija
Tilerson: Odgovor Rusije ne iznenađuje

Dok je bio predsednički kandidat, Donald Tramp je na Tviteru napisao da je intervencija u Siriji „neverovatno glupa politika“. Izgleda da ga je na akciju naveo „šokantan efekat ubistava za koje su odgovorni Asad i delimično Rusija“, rekao je nemački oficir za „Dojčlandfunk“.

U ovom trenutku u bezbednosnoj politici se nalazimo u situaciji „nepredvidivosti“, i potrebno je da se traže svi načini i sredstva kako bi se došlo do rešenja sukoba putem pregovora.

Ostaje da se nadamo da će razgovori ministra spoljnih poslova SAD Tilersona u Moskvi dovesti do izlaza iz „zbrke u Siriji“.

„Prava rešenja mogu se postići samo sa Rusijom“, zaključio je Nauman.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala