U agresiji na Siriju 9 mrtvih, prekinuta „vruća linija“ Rusije i SAD (IZ MINUTA U MINUT)

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPosledice Američkog bombardovanja sirijskog aerodroma kod Homsa
Posledice Američkog bombardovanja sirijskog aerodroma kod Homsa - Sputnik Srbija
Pratite nas
U noći između četvrtka i petka SAD su lansirale više od 50 raketa „tomahavk“ na sirijski vojni aerodrom u Šairatu. U napadu je poginulo devet osoba, među kojima četvoro dece. Posle napada Rusija je suspendovala Memorandum o sprečavanju incidenata, zaključen sa Vašingtonom, i na sednici SB UN ocenila je napad kao kršenje međunarodnog prava.

Pentagon je objavio snimak napada, a očevici su na Tviter postavili snimak sa zemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je napad ocenio kao čin agresije protiv suverene zemlje, suprotan međunarodnom pravu, a premijer Dmitrij Medvedev je Medvedev je na Fejsbuku napisao da su „ostaci predizborne magle nestali“ i da je svojom vojnom akcijom u Siriji Trampova administracija dokazala svoju krajnju zavisnost od mišljenja vašingtonskog establišmenta.

Večeras je održana i vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je ruski izaslanik Vladimir Safronkov optužio SAD da su prekršile međunarodno pravo time što su izvele vazdušne napade na Siriju.

„SAD su napale teritoriju suverene Sirije. Mi smatramo da je taj napad flagrantno kršenje međunarodnog prava i akt agresije“, rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Safronkov na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN koji je sazvan povodom američkih udara na Siriju.

Ruski ambasador pri UN Vladimir Sofrkonov - Sputnik Srbija
Rusija u UN: Agresija SAD u Siriji doprinosi jačanju terorizma

Američka predstavnica Niki Hejli rekla je da su SAD preduzele veoma odmeren korak koji je bio „u potpunosti opravdan“ kada su izvele raketni napad na Siriju zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem.

„Mi smo spremni da učinimo više, ali se nadamo da to neće biti neophodno“, rekla je.

„SAD neće stajati po strani kada se upotrebi hemijsko oružje. U vitalnom interesu naše nacionalne bezbednosti je da sprečimo širenje i upotrebu hemijskog oružja“, dodala je ona.

Vojnom atašeu pri Ambasadi SAD u Moskvi uručena je nota o obustavljanju dejstva Memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, počevši od ponoći, 8. aprila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov saopštio je da je nota o prekidu rada „vruće linije“ vojno-diplomatskim kanalima upućena Pentagonu.

Iz kabineta sirijskog predsednika Bašara el Asada saopšteno je da je napad na sirijski aerodrom neozbiljan, neodgovoran i kratkovid potez.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je da se izbegavaju bilo koja dejstva koja mogu da pogoršaju stradanje naroda Sirije, dok su turski zvaničnici pozdravili napad Sjedinjenih Američkih Država.

Fregata Crnomorske flote ruske armije krenula je danas prema sirijskoj obali.

Vašington smatra da je navodni hemijski napad u Idlibu pokrenut sa aerodroma koji su granatirale SAD. Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je: „Smatramo da je sâm napad bio odgovarajuć“.

Tilerson je dodao i da Sjedinjene Američke Države nisu kontaktirale sa Rusijom ni pre sprovođenja raketnog napada u Siriji ni nakon njega.

Govoreći u četvrtak uveče, predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je da je naredio napad i ponovio je tvrdnje da sirijske vlasti stoje iza hemijskog napada u Idlibu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala