Francuska odložila odluku o Haradinaju za 27. april

© AFP 2023 / SEBASTIEN BOZONRamuš Haradinaj u sudu u francuskom gradu Kolmaru, gde čeka odluku o izručenju
Ramuš Haradinaj u sudu u francuskom gradu Kolmaru, gde čeka odluku o izručenju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru ponovo je danas odložilo odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja za 27. april, zbog daljeg razmatranja ispunjenosti uslova za izručenje.

Na sednici veća, koja je trajala više od dva sata, razmatrane su optužbe za koje srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tereti Haradinaja, a njegova advokatica pokušala je da ospori dokaze koje je Srbija podnela francuskom sudu.

Protesti u Prištini protiv hapšenja Ramuša Haridinaja u Francuskoj - Sputnik Srbija
Kosovski poslanik: Nema stabilnosti ako Haradinaj ne bude pušten

Prištinski portal „Indeks onlajn“, koji je izveštavao direktno iz sudnice, primetio je da je današnjoj, četvrtoj po redu sednici povodom zahteva za izručenje Haradinaja, prvi put prisustvovao predstavnik Srbije, odnosno srpske Ambasade u Francuskoj.

Tokom sednice, kako su preneli mediji iz Prištine, Haradinaj je ustvrdio da francusko sudstvo veruje srpskoj propagandi.

On je takođe izjavio da su Srbi počinili zločine na KiM i da je glavni krivac nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Tužilac je naveo da je Haradinaj optužen za ubistvo Roma na Kosovu i Metohiji tokom ratnih sukoba, te je pročitao nekoliko romskih imena i rekao da je Haradinaj predvodio ljude u izvršavanju tih zločina.

Haradinajeva braniteljka Rejčel Lindon usprotivila se dokazima Srbije, osporavajući navode tužilaštva.

Pored brojnih pristalica koje su došle da daju podršku Haradinaju, danas je u sudnici francuskog suda bio i albanski bokser Nuri Seferi.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala