Čavušoglu: To što Rusija štiti Asada je potpuno pogrešno

© REUTERS / Henry RomeroMinistr inostrannыh del Turcii Mevlюt Čavušoglu
Ministr inostrannыh del Turcii Mevlюt Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da je podrška Rusije sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu „potpuno pogrešna“.

AFP navodi da je Čavušoglu to kazao nakon navodnog hemijskog napada za koji je okrivljen zvanični Damask.

Agencija ocenjuje da je ovo najteži napad na Moskvu koji stiže iz Ankare nakon dramatičnog otopljavanja veza između dve zemlje poslednjih meseci.

Savet bezbednosti u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija
Nova rezolucija nepotrebna ako SAD, Britanija i Francuska promene stav

„To što Rusija štiti režim je potpuno pogrešno“, kazao je Čavušoglu turskoj televiziji NTV.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, tokom telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, kritikovao „neosnovane optužbe“ oko „incidenta sa hemijskim oružjem“, objavio je Kremlj, prenosi AFP.

„Putin je posebno podvukao kao neprihvatljivo izvođenje neosnovanih optužbi protiv bilo koga pre obavljanja opsežne i nepristrasne međunarodne istrage“, stoji u saopštenju Kremlja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je izjavila da je skandal to što Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio rezoluciju kojom bi osudio napad koji se ove nedelje dogodio u Siriji, a za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem i u kojem je ubijeno najmanje 70 ljudi.

„To je bio varvarski čin koji mora da bude razjašnjen. Korišćenje hemijskog oružja je ratni zločin. Skandal je to što nije doneta rezolucija SB UN, a oni koji joj se protive moraju da razmisle o odgovornosti koju imaju“, rekla je Merkelova na konferenciji za medije održanoj na istoku Nemačke, prenosi Rojters.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala