Titovim stopama: Vučić pravi novu SFRJ plus Albanija

© Tanjug / Rade PrelićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić založio se za ekonomsko i tržišno povezivanje država bivše Jugoslavije i Albanije, jer bi to podiglo privrede tih država i osnažilo regionalnu saradnju.
Vučić: Bravar nije bio glup, moramo da se povezujemo

U intervjuu za američki portal „Politiko“, Vučić je istakao da bi, ako se drugi slože sa njegovim planom, postali tržište od 20 miliona ljudi, što je vrlo značajno, jer bi mogli da privuku mnogo više investitora.

„Mislim da to i ostali razumeju“, kazao je Vučić.

Na pitanje da li želi da stvori novu Jugoslaviju, Vučić je kazao da se radi o „staroj Jugoslaviji plus Albaniji“.

„To je politička ideja bez ugrožavanja suvereniteta tih država. Podići će naše ekonomije. Nama je potrebna stopa rasta od 4 do 5, a ne od 3 odsto godišnje. To nije dovoljno“, kazao je Vučić.

Na pitanje kako misli da postigne takvu saradnju s obzirom na tenzije u susedstvu, Vučić je kazao da je Tito to uspeo.

„Bio je komunistički diktator, ali vrlo pametan čovek. Bravar, možete li zamisliti? Ali veoma pametan. Znao je kako da poveže ljude… To je ono što nam treba, da povežemo ljude“, istakao je Vučić.

On je svoju ideju objasnio primerom iz prakse: „Imamo mlekaru koja izvozi jogurt, mleko i sireve u Bosnu. Njihovi kamioni moraju da čekaju barem 36 sati na granici da se obave sve inspekcije i ne znamo zašto je to tako. Sve naše kompanije, ali i druge, uštedele bi najmanje sedam odsto svih troškova da to nije tako“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala