Stejt department: Hemijski napad u Idlibu uticaće na odnose SAD i Rusije

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedavni incident s upotrebom hemijskog oružja u sirijskom Idlibu odraziće se na odnose Amerike i Rusije, izjavio je u četvrtak visoki predstavnik Stejt departmenta SAD.
Ministr inostrannыh del Turcii Mevlюt Čavušoglu - Sputnik Srbija
Čavušoglu: To što Rusija štiti Asada je potpuno pogrešno

„I to kako će Rusija odreagovati na ono što se događa odraziće se na naše pozicije“, izjavio je on i dodao da će to uticati i na odnose zemalja u širem smislu.

„To koliko će se brzo ili sporo oni razvijati i u kakvom pravcu, zavisiće od toga šta će državni sekretar Reks Tilerson čuti tokom predstojeće posete Moskvi“, rekao je diplomata.

Američki državni sekretar Reks Tilerson zvao je telefonom ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova kako bi saznao kakvo je gledište Rusije na događaje u Sirijskom Idlibu, rekao je novinarima visoki predstavnik Stejt departmenta SAD.

„Juče je bio poziv, razgovarali su o onome što se događalo, Tilerson je tražio rusku analizu ili izlaganje onoga što se, prema njihovom mišljenju, dogodilo“, rekao je predstavnik Stejt depratmenta. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Turska će podržati američku vojnu operaciju u Siriji

Prema njegovim rečima, Tilerson tokom predstojeće posete Moskvi 11. i 12. aprila namerava da razgovara o mogućem produbljivanju saradnje s Rusijom u Siriji. 

„Ovaj hemijski napad je ogroman problem u poslednjih nekoliko dana. I to će obojiti diskusije u Moskvi. Razmatramo mogućnosti saradnje s Rusima, ali nikakve odluke u ovom trenutku nisu donete kako bismo više sarađivali. Tilerson putuje kako bi se upoznao sa tim i procenio kakav je potencijal“, rekao je predstavnik Stejt departmenta. 

Tilerson će se, kako je najavljeno, u Moskvi sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ukoliko dobije poziv.

„Sastanak s Lavrovom je potvrđen. Naravno, ako bude pozvan da se sastane s Putinom, on će to i učiniti“, rekao je predstavnik Stejt departmenta i podsetio da je prethodni državni sekretar obično imao tu mogućnost. 

Prema njegovim rečima, Tilerson tokom posete Moskvi neće razgovarati o mogućem susretu predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Donald Tramp u Kongresu SAD kongres SAD - Sputnik Srbija
Tramp razmatra vojne mere protiv Sirije

Jedna od tema Tilersonove posete Moskvi biće i „mešanje Rusije“ u američke izbore.

„Državni sekretar to smatra jednom od oblasti u kojima Rusija ili narušava međunarodne norme ili stvara napetost koja bez potrebe podriva poverenje“, rekao je diplomata.

Jedna od tema razgovora biće, prema njegovim rečima, i teroristički napad u Sankt Peterburgu. 

„Osuđujemo ovaj teroristički napad u Sankt Peterburgu. Naravno, to će biti jedna od tema tokom posete“, rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, nizak nivo poverenja prema Rusiji jedan je od ključnih faktora koji određuju odnose Moskve i Vašingtona. 

„Postoji veoma nizak nivo poverenja u Rusiju. To je jedno od fundamentalnih pitanja u odnosima. Ovi odnosi su na niskom nivou zbog dejstava Rusije“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala