SAD: Severna Koreja ispalila raketu dugog dometa

© Foto : Jutjub/조선의 오늘Severna Koreja pokazala kako će ubijati američke vojnike
Severna Koreja pokazala kako će ubijati američke vojnike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neimenovani američki zvaničnik izjavio je danas da je proba rakete dugog dometa Severne Koreje bila neuspešna.

„SCUD ER dugog dometa letela je oko 60 kilometara pre nego što se srušila u Japansko more“, izjavio je za AFP američki zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan.

Američki i južnokorejski zvaničnici prethodno su saopštili da je reč o raketi srednjeg dometa. Lansiranje rakete je ranije potvrdila i američka Pacifička komanda, navodeći da je Severna Koreja ispalila balističku raketu srednjeg dometa sa svoje istočne obale, u blizini grada Sinpoa.

Vojnici južnokorejske artiljerije stoje ispred raketa zemlja-zemlja Hjunmu na aerodromu Sengnam u blizini Seula. - Sputnik Srbija
Južna Koreja u punoj borbenoj gotovosti zbog nove rakete Pjongjanga

Lansiranje je usledio samo dan uoči susreta predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Si Đinpinga, gde će u fokusu biti razgovori o vršenju dodatnog pritiska na Severnu Koreju da napusti program razvoja naoružanja.

Govoreći o prvobitnim procenama južnokorejske vojske o lansiranju rakete, zvaničnik Seula, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je moguće da je lansiranje izvršeno zbog održavanja američko-kineskog samita, ali i kako bi se proverile raketne sposobnosti Pjongjanga.

Lansiranje rakete osudio je Japan, a premijer te zemlje Šinzo Abe smatra da je moguće da će Severna Koreja nastaviti sa „provokativnim akcijama“.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje je, takođe, osudilo lansiranje rakete, ocenivši da ono predstavlja „otvoren izazov“ za niz rezolucija Saveta bezbednosti UN koje se odnose na nuklearni i balistički program Pjongjanga.

Seul je sazvao sastanak Nacionalnog saveta bezbednosti i obećao da će „snažno odgovoriti“ ukoliko se provokacije nastave.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala