Tužilaštvo protiv Mladićevog puštanja na lečenje u Rusiju

© REUTERS / Martin MeissnerRatko Mladić
Ratko Mladić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se danas zahtevu odbrane optuženika Ratka Mladića za njegovo privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u Rusiji, jer smatra da za to ne ispunjava uslove budući da je bio u višegodišnjem bekstvu od Tribunala.

„Zahtev treba da bude odbijen. Imajući u vidu da je bio begunac, kao i ozbiljnost optužbi protiv njega, optuženi ne ispunjava uslove za privremeno puštanje na slobodu“, navelo je Tužilaštvo Haškog tribunala u odgovoru na Mladićev zahtev koji je nedavno podnet sudskom veću.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića - Sputnik Srbija
Darko Mladić: Rat je izazvao Alija, a ne moj otac

O zahtevu Mladićevih branilaca da ga puste na lečenje u Rusiju, koja je navodno dala garancije za njega, odlučiće tročlano sudsko veće sudije Alfonsa Orijea.

Tužilaštvo takođe smatra da nisu osnovane tvrdnje branilaca o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića tokom boravka u pritvorskoj jedinici Tribunala, podsećajući da je on u Hag stigao teško bolestan nakon višegodišnjeg bekstva tokom kojeg mu je zdravlje u znatno narušeno.

„Medicinski tretman koji je usledio, kako je i Mladić sam potvrdio, spasio mu je život“, napomenulo je Tužilaštvo podsećajući da o njemu u Hagu brine tim stručnjaka. 

Branioci haškog optuženika generala Ratka Mladića podneli su zahtev Tribunalu u Hagu za privremeno puštanje Mladića na slobodu radi neophodnog medicinskog tretmana koji bi se sproveo u Rusiji.

„Mladićevo privremeno puštanje na slobodu u ovom trenutku je jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu“, navodi se u zahtevu njegovih advokata Branka Lukića i Dragana Ivetića.
Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru haškog tribunala.

Mladić je nakon višegodišnjeg bekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.    

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala