Tramp pohvalio EU za ujedinjenje oko „bregzita“

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisPredsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući u Vašingtonu
Predsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp pohvalio je Evropsku uniju za „veoma dobar posao“ u ujedinjenju nakon odluke Britanije da napusti EU.

„Kada se to desilo („bregzit“) mislio sam da će više zemalja krenuti tim putem, ali mislim da se EU konačno sabira“, rekao je Tramp u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

Trampov stav promenio se od januara, kada je mislio da će i druge zemlje napustiti EU nakon „bregzita“, koji je tada opisao kao „veliku stvar“.

Davos - Sputnik Srbija
Kina, Tramp i „bregzit“ u fokusu svetske elite

U razgovoru za britanski list rekao je da će „bregzit“ biti pozitivan za obe strane pregovaračkog stola.

„Zapravo, mislim da će Britanija dobiti sjajan dogovor, a mislim da će to biti dobro i za EU“, rekao je Tramp.

Britanija je u sredu pokrenula član 50. Lisabonskog sporazuma i tako formalno započela izlazak iz EU, što je dovelo do formalnog odgovora iz Bele kuće.

„Poštujemo volju britanskog glasačkog tela i Vlade njenog veličanstva u preuzimanju koraka ka napuštanju EU… šta god budućnost nosi za odnose Britanije i EU, želimo da Britanije ostane jak lider Evrope“, saopštio je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker našalio se ranije da će podržati pokrete za nezavisnost u SAD ukoliko se Tramp ne smiri oko „bregzita“.

„Ukoliko tako nastavi, ja ću da promovišem nezavisnost gradova Ohajo i Ostin u Teksasu“, rekao je Junker na kongresu Narodne partije Evrope.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala