Karter: Rusko-američka saradnja teža je pod Putinom

© AP Photo / Carolyn KasterŠef Pentagona Ešton Karter
Šef Pentagona Ešton Karter - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši američki ministar odbrane Ešton Karter izjavio je da je Moskva određivala uspeh svoje spoljne politike na osnovu osujećivanja Vašingtona, što je SAD otežavalo da se sa Rusijom strateški usklade.
Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli tokom samita u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Hejlijeva: SAD i Rusija imaju prostora za saradnju, ali postoje i razlike

Sjedinjene Američke Države su sarađivale sa Rusijom u spoljnoj politici više puta i pored postojećih nesuglasica, izjavio je bivši američki ministar odbrane Ešton Karter, i dodao da je rusko-američka saradnja postala teža otkad je Vladimir Putin predsednik.

„Imao sam posla sa Rusima 35 godina, s vremena na vreme smo bili u stanju da, iako imamo različite interese, uspemo da ih uskladimo. To usklađivanje je postajalo sve teže pod Putinom. To se vidi u Ukrajini, to se vidi na Bliskom istoku“, rekao je Karter u intervjuu za televiziju Ej-Bi-Si.

On je istakao da je Moskva određivala uspeh svoje spoljne politike osujećivanjem Vašingtona, što je otežavalo strateško usklađivanje sa njom.

„To seže sve do početka preuzimanja vlasti Vladimira Putina. Čini se da je to u njegovoj prirodi, kao što sam rekao dok sam radio a Boris Jeljcin bio predsednik Rusije, Vladimir Putin bio je u prostoriji kada smo imali tamo sastanke. Mislim da je deo njegove prirode da definiše uspeh Rusije u spoljnoj politici kao osujećivanje SAD“, dodao je Karter.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli govori na zasedanju Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Da li je Tramp tražio od Niki Hejli da ne kritikuje Rusiju?

Rusko-američki odnosi pogoršali su se nakon neslaganja oko krize u Siriji 2011. i Ukrajini 2014. godine. Vašington i njegovi saveznici optužili su Moskvu da pomaže sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, kao i da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Rusiji nakon što je Krim održao referendum 2014. na kom se velika većina njegovih stanovnika odlučila za ponovno ujedinjenje sa Rusijom.

Ruske vlasti su u više navrata negirale sve optužbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala