Tramp: Spreman sam da sâm rešim problem Severne Koreje

© AP Photo / Andrew HarnikPredsednik SAD Donald Tramp govori u Ovalnoj sobi
Predsednik SAD Donald Tramp govori u Ovalnoj sobi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je da će preduzeti jednostrane akcije za eliminaciju nuklearne pretnje Severne Koreje ukoliko Kina ne poveća pritisak na Pjongjang, piše list „Fajnenšel tajms“.
Raketa, Severna Koreja - Sputnik Srbija
Severna Koreja: Amerika nas koristi zbog svog nuklearnog naoružanja

Tramp je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ rekao da će u razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom razmatrati rastuće pretnje koju predstavlja nuklearni program Severne Koreje. Ranije je Bela kuća saopštila da će Tramp primiti Si Đinpinga na svom imanju „Mar-a-Lago“ na Floridi 6. i 7. aprila.

„Kina ima velik uticaj na Severnu Koreju. I Kina će odlučiti da li će nam pomoći sa Severnom Korejom ili ne“, saopštio je Tramp i istakao da će pozitivna odluka Kine o pomoći biti od koristi Pekingu, a suprotna opcija neće koristiti nikome.

Međutim, američki predsednik je stavio do znanja da će rešiti problem Severne Koreje i bez pomoći Kine. Na pitanje da li će razmotriti mogućnost „velike pogodbe“, koja pretpostavlja pritisak Kine na Severnu Koreju u zamenu za garancije da će SAD kasnije povući trupe sa Korejskog poluostrva, Tramp je odgovorio: „Ako Kina ne namerava da reši problem Severne Koreje, mi ćemo se baviti time. To je sve što ću vam reći“.

Najdžel Faraž  i Donald Tramp - Sputnik Srbija
„Bregzit“ i Trampova pobeda pokrenuli globalnu revoluciju

„Bregzit“ neće dovesti do raspada EU

Donald Tramp smatra da će se nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije („bregzita“) ostale članice EU sabrati.

„Mogao sam da pomislim kada se to desilo da će ih pratiti više (država), ali zaista mislim da Evropska unija dolazi sebi“, odgovorio je Tramp na pitanje novinara da li bi druge zemlje mogle da slede primer Velike Britanije.

Tramp je takođe istakao da veruje u „saveze, odnose i partnerstva“. „Međutim, savezi nam nisu uvek donosili dobro“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala